Evoluţia pozitivă din primele şase luni, reuşită în ciuda scăderilor din ianuarie şi februarie, dă speranţe pentru un an cu profit la bursa de valori. Până acum, piaţa de capital este în grafic cu estimările.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a reuşit să încheie un semestru de creştere după mai bine de un an de scădere. Revenirea ar putea fi semnalul unei schimbări de trend, care să pornească în primul rând de la sentimentul pozitiv al investitorilor. Mai degrabă însă este vorba de de intrarea într-o zonă de consolidare, foarte necesară evoluţiei pozitive pe termen mediu şi lung.

Evoluţia pieţei de capital autohtone nu reprezintă o excepţie printre bursele din întreaga lume. Majoritatea acestora au înregistrat evoluţii pozitive în prima jumătate a anului, mai exact din luna martie. Creşterile pieţelor au culminat în luna mai, după care urcarea a fost corectată de estimările negative pentru 2009 ale economiei globale. Însă trimestrul al doilea s-a încheiat suficient de „verde“, încât să rezulte un semestru pozitiv. Cel mai la îndemână exemplu este cel al bursei de la New York, unde cel mai reprezentativ indice, S&P 500, a consemnat o creştere de 15,2% în perioada aprilie-iunie.

Indicii BVB au avut un trimestru secund mult mai bun decât cel american, dar şi scăderile anterioare au fost mult mai masive. Astfel, indicele compozit al bursei, BET-C, a urcat cu 45,1%, indicele celor mai lichide zece societăţi, BET, cu 35,7%, iar cel al societăţilor de investiţii financiare, BET-FI, cu 54,4%. La şase luni însă, aprecierile sunt diminuate de căderea din ianuarie şi februarie.

Bursă mică, scăderi mari

O privire aruncată pe evoluţia din ultimii ani a principalilor indici bursieri arată discrepanţa dintre pieţele emergente şi cele dezvoltate. Cu cât o bursă este mai mică şi mai puţin lichidă, cu atât va fi mai mare volatilitatea cotaţiilor. În 2007, anul în care a început scăderea, BVB a reuşit una dintre cele mai mari aprecieri, de 22% la nivelul indicelui BET, şi de 32,6% în cazul BET-C. Pieţele mature au reuşit să încheie anul pe plus, însă creşterile au fost mult mai reduse.

Bursa de peste Ocean a reuşit o apreciere de numai 2,9% prin indicele S&P 500, fiind de altfel şi prima zonă afectată de criza financiară. Mai aproape de noi, un plus minim a fost înregistrat de ATX, indicele principal al bursei de la Viena, care a urcat doar cu 1,1%. Indicele zonei euro, EURO STOXX 50, s-a apreciat cu 6,9%, cel englez, FTSE 100, cu 11,1%, iar cel german, DAX, cu 15,3%. O situaţie specială a fost înregistrată de Japonia, unde economia, dependentă puternic de evoluţia dolarului american, era afectată şi de criză, şi de problemele interne, cum ar fi deflaţia. Principalul indice al bursei din Tokyo, NIKKEI, a consemnat o scădere de 11,1% în 2007, continuată de una de 42,1% în 2008.

Statele vecine au înregistrat de asemenea creşteri moderate, cu excepţia Bulgariei. În timp ce Ungaria, prin incdicele BUX, a urcat 5,6%, Polonia, prin WSE WIG, a avut un randament de 10,4%. Bursa de la Sofia, prin indicele SOFIX, a terminat anul 2007 cu o apreciere de 44,4%, dublă faţă de România. Între pozitiv şi negativ

Rememorarea evoluţiilor din 2007 arată cel mai uşor diferenţa dintre pieţe şi economii. În ciuda evoluţiei globale puternic corelate, fiecare bursă are particularităţi şi influenţe proprii, care duc la variaţii diferite. Uneori, aceste diferenţe sunt chiar ieşite din trendul general, aşa cum se poate observa din evoluţia din primul semestru al acestui an. În ciuda sentimentului pozitiv al investitorilor, nu toate bursele au reuşit să încheie pe plus primele şase luni ale anului.

Vecinii de la sud s-au numărat printre cei care au mers împotriva trendului global şi au înregistrat, prin indicele SOFIX, o scădere de 1,3%, după ce anul trecut au consemnat o depreciere-record de 79,5%. Nici Europa de Vest nu a avut o evoluţie comună. În timp ce EURO STOXX 50 a coborât 1,9%, FTSE 100 s-a depreciat cu 4,1%, iar DAX-ul german a urcat cu 1,9%. Totodată, indicele american S&P 500 s-a apreciat cu 1,8% în primul semestru. O surpriză de proporţii a venit însă din Japonia, unde NIKKEI a reuşit o recuperare de 12,4%.

Indicii regionali, puternic corelaţi

„Pe un grafic multianual, creşterea din 2009 trece aproape neobservată, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie luată în seamă”, spune Anca Dumitru, director general BVB. Bursa de la Bucureşti a reuşit o apreciere de 6,4% prin indicele compozit BET-C, însă ceilalţi indici au crescut cu cel puţin 18,4%, în cazul BET. Cu alte cuvinte, majoritatea companiilor cu lichiditate mare, luate în calcul în respectivii indici, au performat mult mai bine decât restul. Cea mai mare urcare a fost consemnată de indicele energetic BET-NG, 42,2%, iar indicele celor mai lichide 25 de emitenţi, BET-XT, a urcat 32,7%.

Cu excepţia Sofiei, care a mers împotriva trendului regional, celelalte pieţe au urcat in corpore. Pe lângă ATX, cu o apreciere de 19,8%, indicele de la Budapesta, BUX, a recuperat 24,7% din pierderea de anul trecut, iar WIG-ul polonez s-a apreciat cu 11,7%. Corelarea burselor central şi est-europene cu piaţa din Austria, în pofida unei corelări cu cele vest-europene pare ciudată, în condiţiile în care bursa vieneză este matură, cu o capitalizare de peste 65 de miliarde euro la sfârşitul lunii aprilie. „Corelarea cu indicii estici se explică prin faptul că aproximativ 80% din companiile din indicii bursei de la Viena au activităţi în zonă“, spune Florin Burnar, director de dezvoltare regională Wiener Borse.

Anul 2009 rămâne în grafic

În ciuda corecţiilor negative din ultima perioadă, primul semestru al anului rămâne pozitiv. Întrebarea care se pune în prezent este dacă şi cel de-al doilea semestru va reuşi să păstreze direcţia. Aprecierea de până acum se înscrie aproape perfect în estimările de la începutul anului, când analiştii şi brokerii consultaţi de Capital au prognozat un randament anual de până la 10%. Lichiditatea este însă redusă în continuare, favorabilă unei volatilităţi ridicate, şi nu obligatoriu pozitive. Susţinerea unui sentiment pozitiv al pieţei ar putea apărea odată cu materializarea noilor oferte publice iniţiale, în principal din zona societăţilor deţinute de stat. Cum însă nu există nicio garanţie că statul îşi va respecta promisiunile, speranţele se îndreaptă tot către sectorul privat. De unde avem o primă listare în 2009, cea a fondului închis OTP WiseRo.

166-32960-3031_ancadumitru_27_cc.jpgPe un grafic multianual, cre­şterea din 2009 trece aproape neobservată, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie luată în seamă.
Anca Dumitru, director general Bursa de Valori Bucureşti

Cele mai lichide acţiuni de la BVB

166-32961-3031_g_71x35.jpgIndicele BET al bursei autohtone a reuşit să obţină un randament de 18,4% în acest an. Pierderea masivă de anul trecut, de 70,4%, va fi însă greu de recuperat.

166-32962-capital_31.jpg