Ministrul Mediului, Mircea Fechet, speră ca programul Casa Verde să fie deblocat în câteva zile sau câteva săptămâni și ca toate termenele să fie prelungite.

În prezent, programul este blocat ca urmare a acțiunii în instanță a unor instalatori care contestă scoaterea lor de pe listele de instalatori agreați.

Mircea Fechet speră că programul Casa Verde va fi deblocat în câteva zile

În programul Casa Verde, aproape 90.000 de familii au fost selectate pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

„Este cel mai important lucru pentru mine ca toate acele familii care așteaptă să-și instaleze panouri fotovoltaice pe case să beneficieze de această finanțare.

În acest moment, Curtea de Apel Oradea a suspendat programul. Este o decizie pe care Administrația Fondului pentru Mediu a atacat-o cu recurs”, a declarat ministrul miercuri seară, pe 3 octombrie.

Mircea Fechet speră „ca acest proces, care este extrem de simplu – în care un instalator pretinde că nu a fost înștiințat prin e-mail în legătură cu o solicitare de clarificări, AFM spune că, deși a trimis acel e-mail, nu a primit răspunsul la solicitarea respectivă.”

mircea fechet
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Ministrul speră că instanța va lua o decizie la primul termen

De asemenea, oficialul speră „că la primul termen instanța va decide și în acel moment vom ști una din două: fie instalatorul nu are dreptate și programul va continua , fie i se dă dreptate și atunci, cu societatea respectivă inclusă în program, din nou vom putea să nu pierdem nicio zi și românii să beneficieze cât mai repede de aceste investiții.”

În România, sunt pe rol 5 astfel de litigii, relatează Digi24.

„Fiind o speță similară, sunt convins că deciziile pronunțate de către instanță vor fi identice. Nu sunt procese complexe. Eu sper să terminăm cât mai repede această situație. E o decizie de instanță. Orice firmă, orice persoană fizică are dreptul să meargă la instanță”, a declarat Mircea Fechet.

„Nu pot să comentez decizia unei instanțe, dar în același timp nu pot să nu mă gândesc la cei aproape 90.000 de beneficiari, familii întregi, care sperau să-și vadă instalate cât mai repede aceste panouri fotovoltaice. Sper să fie chestiune de zile sau săptămâni până când clarificăm această situație”, a adăugat ministrul Mediului.

Oficialul a mai precizat că toate termenele din program vor fi prelungite cu durata cu care a fost suspendat.