Peste 60% din bucureşteni îşi doresc să cumpere o locuinţă, 70% preferând apartamente. 40% caută să plătească cu cash, iar Prima Casă e o opţiune doar pentru 22%.

Apartamentele cu două camere (47,9%), un buget de 60.000 de euro (51%) şi achi­ziţia prin credit (55,6%) sunt principalele opţiuni ale bucureştenilor interesaţi să-şi cumpere o locuinţă, potrivit unui studiu realizat de compania Daedalus MillwardBrown. Intenţia de cumpărare, conform studiului realizat de firma menţionată la cererea portalului proiecte.biz, rămâne ridicată, 72,5% din cei dornici optând pentru apartamente. Deşi s-a făcut mult zgomot în jurul programului Prima Casă, doar 22% din cei interesaţi să cumpere declară că folosi acest program. Remarcabilă este mai degrabă schimbarea tendinţei în ceea ce priveşte aportul propriu, circa 40% din respondenţi urmând să plătească cash, dar aceştia au, în general, vârsta de peste 45 de ani, cei mai tineri fiind nevoiţi să aleagă creditul ipotecar.

Decizia ţine de preţ şi zonă

185-41933-capital_27_1.jpgBugetul pe care l-ar aloca peste jumătate dintre cei care doresc să-şi cumpere o locuinţă este cuprins între 40.000 şi 60.000 de euro, sume ce indică aşteptări de scădere în continuare a preţurilor pe o piaţă aflată în criză acută. „Dacă luăm în calcul cultul românilor pentru proprietate şi nevoia de locuinţe noi putem explica uşor boomul imobiliar de acum câţiva ani, aşa cum, după asemenea creşteri de preţ, putem explica şi prăbuşirea“, crede Asher Lax, directorul de marketing al dezvoltatorului israelian Adama.

Dincolo de preferinţele reflectate de studiul Daedalus MillwardBrown, interesantă este şi alegerea duratei creditului, majoritatea cumpărătorilor fiind familii tinere, care vor să se îndatoreze, dacă este posibil, pe o perioadă cât mai scurtă de timp, pentru a plăti cât mai puţin. Atitudinea este corectă doar în cazul în care achiziţionarea se face în vederea revânzării rapide. „Am discutat cu mulţi dintre cei interesaţi să cumpere şi am observat că vroiau să ia creditul doar pe 20 de ani. Scapi mai repede aşa, dar de ce să plăteşi o rată de 500 de euro lunar, dacă la un credit pe 30 sau 35 de ani, poţi plăti mai puţin de 300 de euro?“, se întreabă Avi Shloush, managerul general al Doamna Ghica Plaza.

Dacă aşteptările sunt clare din punctul de vedere al preţului, deşi piaţa nu este, cel puţin deocamdată, racordată la pretenţiile potenţialilor cumpărători, ceva mai neobişnuită este opţiunea pentru calitatea locuinţei. Aceasta contrazice opţiunea tradiţională a cumpărătorului român, al cărui criteriu principal este preţul.

Astfel, conform studiului menţionat, puşi în situaţia de a opta între un apartament cu două camere mai mari şi unul cu trei camere mai mici la acelaşi pret, bucureştenii tind să favorizeze apartamentul care corespunde mai bine nevoilor privitoare la numărul de camere. Totuşi, între o garsonieră confort 1 în zonă bună şi un apartament cu două camere, dar confort doi, aceiaşi respondenţi aleg garsoniera.

PREŢ Cei mai mulţi dintre românii interesaţi de achiziţii rezidenţiale ar încerca să evite creditul, dar nivelul veniturilor limitează acest procentaj la 40% din potenţialii cumpărători

185-41934-27_g2bare_46.jpg