Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că lucrează la un mecanism care va simplifica foarte mult birocrația pentru cei care ies la pensie și va reduce timpul de așteptare în care proaspătul pensionar va beneficia de ceea ce i se cuvine.

Astfel, Casa de Pensii va notifica angajatorul cu trei luni înainte ca un angajat să îndeplinească condițiile de pensionare, pentru a-i pregăti documentele necesare în avans.

”Fac tot posibilul să reduc timpii de așteptare”

”Demersul de simplificare și digitalizare la Casa de Pensii continuă! Fac tot posibilul să reduc timpii de așteptare a oamenilor la ghișee, să ușurez relația cetățean – casa de pensii și, implicit, să se emită deciziile așteptate de pensionari în termen cât mai scurt.

În plus față de efortul punctual de reducere a dosarelor cu termen de soluționare depășit, mă preocupă să găsesc și soluții de sistem. De aceea, lucrez de o bună perioadă la o soluție pentru reducerea timpului de așteptare a primei pensii, pentru viitorii pensionari.

Cred că termenul de analiză a dosarului de pensionare la nivelul caselor județene de pensii, în vederea emiterii deciziei de pensionare, poate fi redus considerabil dacă documentele necesare sunt pregătite temeinic, din timp, de către viitorul pensionar.”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

”Se lucrează la operaționalizarea mecanismului”

”La momentul întrunirii condițiilor de pensionare, vreau ca fiecare solicitant să fi fost informat, respectiv sa-și fi pregătit documentele astfel încât să se evite situațiile în care, din pricina lipsei unor documente/adeverințe, se tergiversează emiterea deciziei de pensionare, ceea ce înseamnă pentru pensionar să trăiască, o perioadă, fără niciun venit.

Am cerut Casei Naționale de Pensii Publice să pregătească un mecanism prin care angajatorii din România vor primi, lunar, o informare conținând numele și data pensionării angajaților care în următoarele 3 luni îndeplinesc condițiile de vârstă pentru pensionare.

Informarea va cuprinde și lista documentelor necesare (carnet de muncă, adeverințe privind vechimea în muncă, diplome de studii, etc.) precum și link-ul de unde se pot descărca formularele necesare. 24 august este termenul de finalizare, în prezent, se lucrează la operaționalizarea acestui mecanism.”, a explicat ministrul.

”Se va reduce presiunea de pe umerii angajaților caselor de pensii”

”Astfel, viitorii pensionari își vor putea pregăti dosarele în mod adecvat, având timp suficient la dispoziție.

În plus, se va reduce presiunea de pe umerii angajaților caselor de pensii care vor analiza dosare bine pregătite, cu documente complete, lizibile, nu vor mai fi nevoiți să facă reveniri de completare la solicitant (adică timp suplimentar pierdut) și vor putea emite deciziile de pensionare în termen mult mai scurt.

Mai puține drumuri la casa de pensii, pensionari corect informați, timp redus pentru emiterea deciziilor de pensionare! Doar măsuri de management, nu trebuie să inventăm legi!”, a arătat Violeta Alexandru.