Sume mai mari pentru cumpărarea vechimii: Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul salariului mini se vor modifica.

CNPP mai spune că, începând din 13 ianuarie 2021, salariul de bază minim brut pe țară este de 2.300 lei.

Așadar, în cazul asiguraţilor care au încheiat contracte de asigurare socială conform Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială.

Totuși, venitul lunar nu poate fi mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Potrivit legii, contribuția pentru pensii este de 25% din salariul brut. Așadar, contribuția pentru pensii va crește de la 558 de lei, prin rotunjirea făcută de CNPP, la 575 de lei pe lună.

„Totodată, vă aducem la cunoştinţă faptul că, din iniţiativa casei teritoriale de pensii, toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 2.300 lei se vor modifica, prin notificarea asiguratului”, a informat CNPP.

Sumele mai mari pentru cumpărarea vechimii

„De asemenea, salariul minim brut pe ţară garantat în plată de 2.300 lei se va utiliza şi în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza O.U.G. nr. 163/2020 începând cu data de 13 ianuarie 2021.

Noua valoare de 2.300 lei nu are implicaţii în ceea ce priveşte contractele de asigurare socială ce au fost încheiate până la data de 13 ianuarie 2021, în temeiul O.U.G. nr. 163/2020”, informează Casa Națională de Pensii Publice.

Trebuie menționat că anul trecut a fost reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani.

Amintim că, pentru cumpărarea retroactivă a vechimii pe o perioadă de maxim 6 ani, perioada în care poate fi solicitată este 28.09.2020 – 31.08.2021.

Suma minimă lunară în 2021 va fi de 575 lei

Sumele mai mari pentru cumpărarea vechimii. CNPP informează că, baza de calcul a contribuției de asigurări sociale este aleasă de persoana care încheie contractul. Prin bază de calcul se înțelege venitul asigurat la care se achită contribuția de asigurări sociale.

Acest venit nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială, notează Adevărul.ro.

Așadar, odată cu majorarea salariului minim brut pe țară, va crește și suma pentru cumpărarea anilor de vechime. Pentru un singur an de vechime, românii trebuie să plătească 6.900 lei. Pentru cumpărarea a șase ani de vechime, doritorii vor scoate din buzunar 41.400 de lei.

Sursă foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea