Cresc sumele pentru cei care vor să cumpere vechime

Astfel, persoanele care vor să acopere perioade în care nu au contribuit la sistemul de pensii de stat o pot face și în anul 2023, dar la un preț mai mare. Acest lucru se poate face prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta.

„Este vorba de acel contract de asigurare pe care fiecare doritor care vrea să-și completeze vechimea în muncă îl încheie cu Casa Teritorială de pensie unde și are domiciliu, astfel încât poate să își achiziționeze vechime retroactivă până completează fie stagiul minim de cotizare prevăzut de lege, de 15 ani, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a spus joi Daniel Baciu, preşedintele Casei Naționale de Pensii (CNPP).

De exemplu, pentru o persoană care vrea să-şi cumpere trei ani de vechime, suma nu este deloc una de neglijat.

„Calcul este foarte simplu. Contribuția de asigurări sociale datorate este de 25%, deci este vorba de 750 de lei pe lună la care se înmulțește cu trei ani, adică 36 de luni, ceea ce înseamnă 27.000 de lei”, a exemplificat Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Majorarea se datorează creșterii salariului minim

Potrivit OUG 163/2020, în cadrul căreia se regăsește actualul mecanism prin care cei interesaţi pot să îşi completeze stagiul de cotizare, persoanele care nu au ieșit încă la pensie pot plati contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru perioade în care nu au făcut-o, de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii unui contract de asigurare.

În contextul în care de la 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară se va majora la 3.000 de lei, față de 2.550 de lei, cât e în prezent, iar nivelul minim al venitului lunar asigurat, dar și sumele minime care trebuie plătite lunar, se vor majora de la începutul anului viitor.

Așadar, nivelul minim al venitului lunar asigurat, care este, de fapt, salariul minim brut pe țară, va fi, în cazul contractelor încheiate în baza OUG nr. 163/2020 începând cu 1 ianuarie 2023, de 3.000 de lei.

În situația contractelor de asigurare socială care au fost încheiate în baza OUG nr. 163/2020 până la data de 1 ianuarie 2023, venitul minim lunar asigurat nu va suferi modificări.