“Solicitarea pe care o facem celor de la PSD-ALDE este să retragă punerea birurilor în ceea ce priveşte contribuţiile sociale pe umerii angajaţilor. Practic, dacă această măsură devine realitate, aşa cum insistă majoritatea PSD-ALDE-UDMR, salariile tuturor românilor vor scădea de la 1 ianuarie 2018 cu 22,7%. Aici vorbim de toţi românii care lucrează, nu doar de bugetari, ci şi din mediul privat. Prin urmare, îi rugăm pe cei care acum se bucură de majorările salariale în urma aplicării Legii salarizării să ia în calcul acest lucru, pentru că odată intrată în vigoare această măsură a guvernului Tudose, toate salariile românilor urmează să scadă la 1 ianuarie cu 22,7% net, adică banii pe care îi primeşte în mână fiecare român care munceşte”, a declarat Florin Roman, duminică, potrivit Agerpres. 

Contribuţiile sociale obligatorii vor fi datorate de la 1 ianuarie 2018 de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni în continuare angajatorului, a precizat la sfârşitul lunii trecute Ministerul Finanţelor Publice. 

“Programul de guvernare 2017-2020 conţine un pachet de măsuri ce vizează contribuţiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului. În acest sens, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu, vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare”, se arăta într-un comunicat al MFP. 

Conform MFP, măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat. 

Prim-ministrul Mihai Tudose declara anterior că atât timp cât va ocupa funcţia de şef al executivului, măsura privind trecerea obligaţiei plăţii CAS şi CASS din sarcina angajatorului în sarcina angajatului nu va fi aplicată, potrivit Agerpres. 

“Vă spun în fiecare zi, da? Şi mâine o să mă întrebaţi, dar ca să rezolvăm, da”, a afirmat Tudose, întrebat dacă plata CAS şi CASS nu se mută nici pentru salariul minim, nici pentru alte salarii în sarcina angajatului. “Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi plătite de angajator, fiindcă altfel riscăm”, a spus premierul.