După ce a analizat efectele cartofilor asupra sănătății, un medic nutriționist a exclamat: „E timpul să regândim beneficiile cartofului, adesea greșit înțeles!”

Risc mai mic de a avea diabet de tip 2

Cartofii sunt o sursă bună de fibre, asociate cu sănătatea inimii.

De fapt, un studiu observațional amplu pe mai bine de 2.000 de persoane a constatat că cei care au adăugat cartofi în dietă, atunci când au fost combinați cu niveluri mai ridicate de activitate fizică și un aport mai scăzut de carne roșie, au avut un risc cu 24% mai mic de diabet de tip 2 și un risc cu 26% mai mic de a avea trigliceride crescute, potrivit The Healthy.

Tot mai mulți experți sunt de acord: cartofii sunt sănătoși! Este o veste bună pentru americani, care consumă, în medie, peste 150 de kilograme de cartofi de persoană pe an, potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite.

Cartofi, beneficii pentru sănătate

Cartofii sunt adesea subestimați, deși au numeroase beneficii nutritive. Cartofii au vitaminele C și B6, potasiu, fibre și antioxidanți.

Beneficiile aduse sănătății sunt impresionante. Iată doar câteva: îmbunătățirea imunității, sprijinirea metabolismului, sănătatea creierului, reglarea tensiunii arteriale și sănătatea digestivă. În plus, cartofii conțin amidon rezistent, cunoscut pentru efectele pozitive asupra sensibilității la insulină și a sănătății intestinale.

Efect antiinflamator

Cartofii au un efect antiinflamator vizibil, fiind folosiți cruzi, ca remediu pentru diferite dureri, entorse sau inflamații. Se folosesc comprese cu cartofi cruzi rași și pentru a calma durerile în gât sau a scădea febra prin metode naturale.

Ajută la controlul glicemiei

Cartofii conțin un tip special de amidon cunoscut sub numele de amidon rezistent. Acest amidon nu este descompus și absorbit complet de organism, ci ajunge în intestinul gros, unde devine o sursă de nutrienți pentru bacteriile benefice din intestin. Cercetările au conectat amidonul rezistent cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea rezistenței la insulină, care, la rândul său, îmbunătățește controlul zahărului din sânge.

Care este cel mai sănătos mod de a-i mânca?

Cercetările publicate în 2020 în British Journal of Nutrition au observat că, fiert la abur sau copt fără prea multă sare sau grăsimi saturate, un cartof de mărime medie poate face parte dintr-o dietă sănătoasă fără a crește riscul unor boli cardiometabolice precum diabet, boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Un studiu din 2022 al cercetătorilor australieni a arătat că beneficiile cartofilor sunt influențate semnificativ de modul în care sunt pregătiți. S-a demonstrat că fierberea cartofilor, nu prăjirea lor, nu crește riscul de diabet de tip 2. Această cercetare pledează pentru includerea cartofilor într-o dietă echilibrată, în special ca o alternativă mai hrănitoare la cerealele rafinate, cum ar fi pâinea albă, orezul alb și pastele.