În context, Cartel ALFA solicită, într-un comunicat, reluarea dezbaterilor în Parlament după adoptarea şi înaintarea raportului Consiliului Economic şi Social şi a tuturor instituţiilor implicate. 

"Confederaţia Naţională Sindicală 'Cartel ALFA' solicită reluarea dezbaterilor în Parlament după adoptarea şi înaintarea raportului Consiliului Economic şi Social şi a tuturor instituţiilor care, potrivit legii, trebuie să emită un aviz asupra proiectului de lege. Acest lucru oferă parlamentarilor posibilitatea să consulte opinia partenerilor sociali şi a celorlalţi actori publici vizaţi, înainte de a adopta proiectul de lege, în spiritul principiilor social-democrate de bună guvernare şi responsabilităţii faţă de cetăţeni", se menţionează în comunicat. 

Conform reprezentanţilor Cartel ALFA, neasumarea răspunderii Guvernului asupra iniţiativei legislative a fost justificată public tocmai prin necesitatea suplimentării timpului pentru dezbatere, care "să dea forţa necesară" unei astfel de legi. 

"În realitate, această aşa-zisă dezbatere este o parodie care nu urmăreşte decât să dea aparenţa de legitimitate unui proces de transfer cvasi-mafiot de privilegii", spun sindicaliştii. 

Ei semnalează că, în baza prevederilor legii, o mare parte a personalului bugetar urmează să beneficieze nu de o creştere, ci de o diminuare a drepturilor salariale şi subliniază că "deşi principiul "plata egală pentru munca egală" este enunţat în proiectul de act normativ, el nu se aplică, legea instituind un tratament salarial diferit pentru cei care desfăşoară aceeaşi activitate şi acelaşi volum de muncă, în funcţie de interese şi afinităţi obscure". 

Sindicaliştii dau ca exemplu tratamentul discriminatoriu şi netransparent pentru salariaţii din administraţia publică locală, prin excluderea acestora din grilele de salarizare şi spun că "astfel, se realizează o mare privatizare a administraţiei publice, patronate de interese politice. În locul profesionalizării administraţiei publice se doreşte o reîntoarcere în timp, la vremurile de dinainte de aderare, cu o administraţie politizată, slugarnică, slab pregătită, dar cu conexiunile potrivite". 

De asemenea, ei susţin că aleşilor locali, de la orice nivel, li se garantează prin proiectul de lege un salariu deosebit de bun, deşi ei sunt aleşi politic, neavând întotdeauna şi competenţele necesare postului, în timp ce angajaţii primăriei, care sunt selectaţi pe bază de competenţe, prin concurs, şi de multe ori deţin expertiza tehnică superioară celor aleşi, sunt încadraţi în funcţie de simpatiile sau antipatiile consiliului local. 

Cartel Alfa subliniază că dezbaterile în Parlament au loc pe "repede-înainte" şi nu respectă prevederile legale privind avizarea proiectelor de acte normative iar termenul pentru avizul Consiliului Economic şi Social este 19 mai, însă Comisia de muncă din cadrul Senatului adoptă deja raportul. 

"Mai mult decât atât, având în vedere că Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale nu este iniţiator al legii, neasumându-şi răspunderea asupra proiectului, nu înţelegem de ce trebuie să solicite respingerea unor amendamente ale altor miniştri din cadrul Guvernului", se mai menţionează în comunicat.

AGERPRES