Într-un context marcat de incertitudini economice și sociale, Cartel ALFA îndeamnă președintele României, Nicușor Dan, să devină un veritabil garant al echilibrului social. Printr-un comunicat transmis luni, organizația sindicală atrage atenția că România nu mai poate continua cu politici care mențin privilegiile anumitor grupuri în detrimentul lucrătorilor și cetățenilor de rând. Măsurile propuse de autorități pentru reducerea cheltuielilor bugetare sunt considerate de sindicate ineficiente și periculoase.

Cartel ALFA solicită un apel pentru un dialog real și echitabil

Cartel ALFA solicită președintelui Nicușor Dan să-și asume activ rolul constituțional de mediator între instituțiile statului și societate. Sindicaliștii consideră că, în prezent, dialogul social este dezechilibrat. Până acum, șeful statului a purtat discuții preponderent cu reprezentanții mediului de afaceri și cu grupuri de lobby.

“Până în prezent preşedintele s-a întâlnit doar cu mediul de business, cu organizaţii patronale, dar şi cu oameni din zona de lobby al căror scop este exclusiv creşterea profiturilor pentru companiile pe care le reprezintă.

Este inacceptabil ca doar aceste grupuri să fie consultate în procesul de elaborare a unei noi politici fiscale în condiţiile în care România recunoaşte importanţa dialogului social bipartit şi tripartit”, se arată în comunicatul emis de Cartel ALFA.

Organizația subliniază că participarea sindicatelor și a societății civile la luarea deciziilor este esențială pentru o guvernare democratică și echilibrată.

Critici la adresa măsurilor de austeritate

Cartel ALFA contestă planurile guvernamentale privind reducerea cheltuielilor bugetare prin concedieri și limitarea serviciilor publice.

Reprezentanții sindicali afirmă că astfel de măsuri nu vor duce la eficientizarea statului, ci vor paraliza instituțiile. Ei adaugă că România nu are un aparat bugetar supradimensionat, comparativ cu alte state europene.

„Reducerea cheltuielilor bugetare prin tăieri de personal şi blocarea serviciilor publice nu reprezintă o soluţie. Contrar discursului politic dominant, România nu are un aparat bugetar supradimensionat. În realitate, avem un funcţionar public la 53 de cetăţeni, comparativ cu Germania (1 la 29) sau Suedia (1 la 21), iar per ansamblu 1 bugetar la 18 locuitori, faţă de 1 la 6 în ţările nordice.

Administraţia publică locală şi centrală este subdimensionată cronic, ceea ce afectează grav capacitatea de a furniza servicii publice de calitate. Reducerile de personal nu înseamnă eficienţă, ci paralizarea instituţiilor, blocarea implementării proiectelor publice, imposibilitatea gestionării fondurilor europene şi a aplicării legilor”, spun sindicaliștii.

Conform datelor citate în comunicat, în România există un funcționar public la 53 de cetățeni, în timp ce în Germania raportul este de 1 la 29, iar în Suedia de 1 la 21. Această subdimensionare afectează grav capacitatea administrației de a oferi servicii de calitate.

Problema reală: risipa și clientelismul politic

Cartel ALFA susține că adevărata problemă a bugetului public nu este numărul angajaților, ci modul ineficient în care sunt cheltuiți banii publici. Sindicaliștii atrag atenția asupra practicilor clientelare și asupra cheltuielilor populiste, care nu aduc beneficii reale cetățenilor.

Ei solicită reducerea fondurilor alocate partidelor politice, a beneficiilor exagerate pentru parlamentari și o distribuție echitabilă a poverii fiscale.

„Este inacceptabil ca povara bugetară să fie pusă pe umerii angajaţilor publici, ai lucrătorilor, ai cetăţenilor de rând, în timp ce politicienii rămân nevătămaţi. Nu suntem de acord cu niciun fel de reducere din aparatul bugetar. Un atac asupra oricăruia dintre noi este un atac împotriva tuturor”, transmite Cartel ALFA.

Reforma fiscală – necesară, dar echitabilă

Sindicaliștii susțin că reforma fiscală prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie făcută în condițiile reale ale României, nu impusă fără consultare. Ei critică transferul contribuțiilor sociale în sarcina lucrătorilor, amintind că astfel de decizii încalcă standardele internaționale stabilite de Organizația Internațională a Muncii.

„România a încălcat deja prevederile Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) prin transferul integral al contribuţiilor sociale în sarcina lucrătorilor, în urma OUG 79/2017. Astăzi, contribuţia lucrătorilor la cheltuielile sociale depăşeşte 50%, contrar standardelor internaţionale.

Este nevoie de o reaşezare corectă a sarcinilor fiscale între capital (angajatori) şi muncă (lucrători), în urma unui amplu proces de consultare şi dezbatere publică”, avertizează reprezentanții Cartel ALFA.

Organizația sindicală consideră că orice măsuri de reducere a deficitului bugetar trebuie să fie temporare și să implice toate categoriile sociale, inclusiv angajatorii și clasa politică.

Priorități: investiții reale, nu proiecte inutile

Cartel ALFA critică prioritizarea unor investiții considerate nejustificate, cum ar fi schimbările frecvente de borduri sau proiectele fără impact social real. Sindicaliștii propun redirecționarea fondurilor către domenii care creează locuri de muncă durabile și modernizează serviciile publice.

„A lovi veniturile nete ale lucrătorilor înseamnă a crea o presiune suplimentară asupra economiei, prin scăderea cererii interne şi accentuarea vulnerabilităţilor sociale.

Menţinerea unor investiţii nejustificate, cum ar fi schimbarea bordurilor sau construirea de parcuri inutile, nu contribuie la dezvoltarea economică reală şi nu trebuie să fie prioritare.

Priorităţile reale sunt investiţiile care creează locuri de muncă durabile, modernizarea spitalelor existente, aducerea serviciilor publice aproape de cetăţean şi relansarea economică prin rezolvarea crizei energetice, nu prin perpetuarea speculaţiilor pe piaţa energiei”, afirmă sindicatul.

Solicitările adresate președintelui

În finalul comunicatului, Cartel ALFA formulează o serie de cereri directe către președintele României. Sindicaliștii îi cer lui Nicușor Dan să:

  • medieze un dialog real între Guvern, sindicate și societatea civilă;
  • ceară public prioritizarea justiției sociale;
  • intervină împotriva tăierilor bugetare ce afectează serviciile esențiale;
  • sprijine o reformă fiscală corectă, în acord cu standardele internaționale.

„România nu mai poate merge înainte cu soluţii de faţadă, cu politici care apără privilegiaţii şi sacrifică lucrătorii. Este nevoie de o schimbare de paradigmă, iar această schimbare nu poate avea loc fără o Preşedinţie care să fie prezentă, implicată şi curajoasă. Domnule Preşedinte, nu mai este timp de tăcere. Societatea românească are nevoie de un mediator reall”, se încheie apelul sindicaliștilor.