Conform cercetării, peste 89% dintre medici realizează sau recomandă femeilor investigații pentru depistarea precoce a cancerelor. Același studiu reliefează, însă, faptul că 52% dintre românce nu cunosc ce programe sunt disponibile pentru prevenția și depistarea în stadiu incipient a cancerelor.

“Lipsa informării și a banilor produc adevărate drame în rândul femeilor din România. Studiul inițiat de Coaliția Pentru Sănătatea Femeii arată că multe dintre românce nu știu ce metode de depistare precoce au la dispoziție și nici la ce specialiști să apeleze. În aceste condiții, multe dintre femeile care suferă de cancer de sân, de col uterin sau ovarian sunt diagnosticate foarte târziu, când șansele de vindecare sunt substanțial reduse. Însă, atât medicii, cât si pacientele evidețiază aceleași bariere în ceea ce privește accesul la programe de screening. Acesta trebuie să fie punctul de pornire în implementarea unor campanii de educare cu privire la necesitatea efectuării de investigatii sau controale medicale periodice, dar și a unor programe care să faciliteze accesul gratuit la acestea. În acest sens, ne dorim să colaborăm cu autoritățile pentru implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân și spre a găsi soluții de promovare eficientă a programului național de screening pentru cancerul de col”, susține Mihaela Geoană, Președintele Fundației Renașterea.

Cele mai multe dintre femei menționează că succesul oricărui program de depistare precoce a unei forme de cancer depinde de gratuitatea investigațiilor, de promovarea lui intensă și de disponibilitatea sa la nivel național.