LiveScience explică mai jos cum ne poate afecta creierul ascultarea unei melodii relaxante și de ce inclusiv medicii aleg să facă operații în timp ce ascultă muzică.

Stimulează funcția cognitivă, poate ameliora simptomele de anxietate și stres

Știința a demonstrat că, pe lângă declanșarea eliberării hormonului dopamină, ascultarea muzicii ne poate stimula funcția cognitivă, poate ameliora simptomele de anxietate și stres și ne poate ajuta să rămânem concentrați. Nu e de mirare, așadar, că unii chirurgi preferă să asculte muzică în timp ce operează, studiile relevând faptul că, astfel, devin mai eficienți și au o mai bună capacitate de concentrare. „Când auzi un cântec, cortexul auditiv, acea parte a creierului responsabilă cu procesarea sunetului, este activat”, a declarat profesorul psihoterapeut Desiree Silverstone. „Acest lucru activează alte zone ale creierului, inclusiv sistemul limbic, responsabil de emoție, și cortexul motor, care controlează mișcarea”, a menționat el.

Pe măsură ce mai multe zone ale creierului sunt activate, simțim efectele muzicii

Silverstone a adăugat că, pe măsură ce mai multe zone ale creierului sunt activate, începem să simțim efectele muzicii. Dacă ascultați muzică în ritm rapid, este posibil să începeți să vă simțiți și mai energic. Dacă ascultați muzică relaxantă, s-ar putea să începeți să vă simțiți mai calmi și mai relaxați. Un studiu din 2020 a indicat că majoritatea medicilor care fac intervenții chirurgicale consideră că muzica le îmbunătătește eficiența și comunicarea, reducând senzația de anxietate. Studiul a fost efectuat de o echipă din cadrul Spitalului Universitar Cardiff, Țara Galilor, care a chestionat timp de câteva luni mai mulți chirurgi, anesteziști și asistente medicale care participă la intervenții chirurgicale, pe marginea preferințelor lor muzicale în sala de operație.

Ne ajută să ne amintim anumite cuvinte

Într-un alt studiu, din 2008, cercetătorii au descoperit că ritmul, cu sau fără acompaniament muzical, poate „facilita amintirea textului”, adică ascultarea muzicii ne poate ajuta să ne amintim anumite cuvinte. În plus, un studiu din 2010 a constatat că muzica poate să ne îmbunătățească funcția cognitivă în afara contextului sarcinilor de memorie. Experimentul, care a însărcinat 56 de studenți și studenți să îndeplinească o sarcină de procesare lingvistică și spațială în timp ce ascultau fragmente din simfonii Mozart, a constatat că muzica de fundal era legată de o creștere a vitezei de procesare spațială (cât de repede recunoaștem formele și pozițiile obiectelor) și o acuratețe a procesării lingvistice (capacitatea noastră de a procesa cuvinte).

”Trezește” celulele creierului care sunt responsabile cu dezvoltarea memoriei

Muzica este bună și în procesul de învățare. Dacă este relaxantă, ascultătorul va analiza lucrurile și va lucra mult mai repede pentru că îi va induce o atitudine pozitivă și îl va face să fie mai motivat. Numeroase sondaje au demonstrat ca muzica a adus îmbunătățiri remarcabile în cazul studenților care lucrau în laborator, în timp ce ascultau ceva liniștitor. O cercetare recentă a demonstrat că trecerea de la o notă muzicală la alta „trezește” celulele creierului care sunt responsabile cu dezvoltarea memoriei.