„Problemele legislative din domeniul agricol vin din faptul că legislația în domeniul agricol este destul de volatilă în condițiile în care în prezent se acoperă din punct de vedere legislativ, 10-15 ani în care acest sector nu a fost o prioritate pentru legiuitori”, a declarat Diana Turturica, avocat asociat în cadrul Casei de Avocatură Ionescu și Sava.

Conform analizei citate, în perioada următoare, merită urmărită legiferarea din domeniul fondului forestier și amendamentele la Legea pajiștilor, pentru care se încearcă modificarea încărcăturii minime la hectar, a perioadei de concesionare a pașunilor și acordarea subvențiilor. “Vor exista controverse și în sectorul laptelui și al produselor lactate, unde, în paralel cu eforturile de recunoaștere a organizațiilor de producători și de stabilire a relațiilor contractuale, de la 1 aprilie au fost eliminate cotele de lapte, apărând astfel noi reglementări privind livrarea laptelui de la producător către prim-cumpărătorul de lapte”, a completat Turturica.

Conform analizei, foarte multe dintre litigiile din agricultură sunt concentrate în prezent în relația cu Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură. Acestea privesc atât relația directă, APIA – fermieri, dar și relația APIA cu alte instituții publice, ca de exemplul, litigiul APIA împotriva Curții de Conturi. „Din păcate, o parte din aceste litigii ajung în zona de penal, fiind cercetați în prezent o serie de fermieri în legatură cu dobândirea de subvenții necuvenite”, a mai zis reprezentantul Casei de Avocatură Ionescu și Sava.

Potrivit analizei, partea de organizare a producătorilor agricoli, sistemul de finanțare a fermierilor, nevoia ca producătorii agricoli să se organizeze juridic pentru a putea distribui sau atrage finanțări – practic, tot efortul de actualizare a sistemului în care funcționeaza fermierul român, atrage multa birocrație în acest sector.

„Acum are loc o cursă pentru antreprenoriatul în domeniul agricol, cursă care va trebui derulată în mod susținut cel puțin în următorii 2-3 ani. Investitorii din țări cu o îndelungată experiență în agricultură, cum ar fi Olanda sau Irlanda, care au know-how-ul și capitalul necesare pentru dezvoltarea unui business în acest domeniu, au un avantaj competitiv notabil față de investitorii români”, a mai spus Diana Turturica.