Cel mai mare scor al unui vin românesc in clasamentul Gault&Millau este de 94 de puncte din 100, pentru Smerenie 2016 de la crama Oprișor, care a primit și premiul pentru Cel mai bun vin roșu. 22 de vinuri românești au obținut un scor de +90 de puncte, printre care vinuri roșii, albe, rosé și dulci, realizate din soiuri internaționale, dar și autohtone.

“Principiile de la care am pornit sunt transparente și clare, dezvoltate în cei peste 30 de ani de experiență a rețelei Gault&Millau în acest domeniu: expertiză independentă, neutralitate față de interesele comerciale ale pieței, abordare constructivă, șanse în procesul de evaluare pentru toți producătorii, indiferent de dimensiunea acestora. Pasul următor după lansare este de a promova vinurile românești selectate în ghid și producătorii acestora atât în România cât și la nivel internațional”, a ususținut Raluca Hrițcu și Ștefan Mortici, co-CEO Gault&Millau România.

Vinurile din ediția 2019 a ghidului Gault&Millau România au fost evaluate de o echipă de 3 experți internaționali care dețin cele mai înalte certificări posibile în domeniul oenologic: Ana Săpungiu (Master of Wine), Caroline Gilby (Master of Wine) și Isa Bal (Master Sommelier). Cei trei evaluatori au contribuit cu perspective complementare, rezultate din parcursuri profesionale respectate în industrie dar și cu o cunoaștere aprofundată a pieței locale, care le-a permis o poziționare în contextul internațional a vinurilor locale.

Cea mai importantă concluzie a acestei prime ediții a ghidului este că soiurile locale reprezintă șansa României la un loc important pe scena globală a pieței de vinuri.

În perioada imediat următoare, ghidul Gault&Millau de vinuri românești va fi lansat la Paris pe 8 decembrie și prezentat la Bordeaux în februarie 2019 la Cité du Vin, unul din cele mai importante târguri de vin din lume, ambele proiecte desfășurându-se în cadrul Saison France-Roumanie.

Ghidul va fi promovat în toată rețeaua Gault&Millau, atât în Europa cât și în spațiul extra-european (Australia, Canada, Japonia) prin evenimente, articole despre vinurile selectate și interviuri cu producătorii români. 

 

Locul pentru cel mai bun spumant a fost adjudecat de Rhein Extra Brut Imperial (Chardonnay) – Halewood  iar cel mai bun vin dulce de Transylvanian Ice Wine 2016 (Pinot Gris, Muscat Ottonel și Neuburger). Cel mai bun rose este Har 2017 (Cabernet Sauvignon și Syrah) – Dagon Clan iar cel mai bun Chardonnay – Anima Chardonnay 2017 – Domeniile Săhăteni, Aurelia Vişinescu. Pentru cel mai bun vin alb, s-a stabilit, la egalitate Avincis Crâmpoşie Selecţionată 2017 – Avincis şi Premium Fume 2017 (Sauvignon Blanc, Chardonnay și Pinot Gris) – Budureasca.