Paşapoartele statelor menţionate ocupă, în ordinea amintită, primele cinci poziţii ale clasamentului, ţinându-se cont de numărul statelor în care cetăţenii pot călătorii fără vize, respectiv 174 de state pentru oricare din posesorii acestor paşapoarte, de preţul plătit pentru taxa eliberării paşaportului şi de numărul orelor lucrate, potrivit goeuro.co.uk.

Potrivit analizei realizate de GoEuro, Suedia este considerată ţara cu cel mai puternic paşaport din lume, posesorii unui astfel de paşaport pot călători în 174 de ţări fără viză şi taxa pentru eliberarea documentului costă 28 de lire sterline. Cea mai mică taxă de eliberare a paşaportului, dintre statele indexate în analiza celor de la GoEuro, este achitată de cetăţenii Emiratelor Arabe Unite, respectiv 9 lire sterline.

Potrivit clasamentului realizat de GoEuro, România ocupă poziţia 34, posesorii paşaportului românesc au drept de călătorie fără viză în 148 de state şi taxa pentru eliberarea acestuia costă 50 de lire sterline.

Malaezia a fost prima ţară care a introdus paşaportul biometric, iar paşaportul Canadei are elemente distinctive care fac obligatorie vizualizarea lor în lumină neagră, fiind totodată o metodă de validare a autenticităţii paşaportului, potrivit portalului goeuro.co.uk.AGERPRES