Dintre cele 793 de dosare de daună, 100 de dosare au fost deschise pentru avarii produse de alunecări de teren, 530 de dosare pentru daune provocate de cutremur, iar 93 pentru pagube determinate de inundaţii.

"În cazul despăgubirilor acordate, PAID a aprobat pentru plată un număr de 517 dosare, în valoare de 1,2 milioane de lei. Totodată, 340 de dosare au fost refuzate la plată din diverse motive care ţin de neîndeplinirea condiţiilor de despăgubire, iar celelalte dosare se află în diverse stadii de instrumentare", se menţionează în comunicat.

La finalul lunii aprilie 2015, PAID avea în vigoare un număr total de 1.526.902 de poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), 507.521 de poliţe fiind încheiate în primele patru luni ale acestui an. Potrivit PAID, cei mai conştiincioşi proprietari care au încheiat o asigurare obligatorie PAD sunt posesorii locuinţelor de tip A. Doar în luna aprilie aceştia au încheiat la nivel naţional 76.742 poliţe, în timp ce proprietarii de poliţe tip B au achiziţionat 9.191 de poliţe PAD în aceeaşi lună.

Poliţa de asigurare obligatorie PAD acoperă trei riscuri specifice României – cutremur, inundaţie şi alunecare de teren. Preţul unei poliţe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuinţele de tip A, adică cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic, pot fi asigurate prin intermediul poliţei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro.

Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăţi de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Gothaer Asigurări şi Uniqa Asigurări), acţionari PAID. 

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale este o componentă esenţială a programului român de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Afacerilor Interne. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Activitatea efectivă a PAID a început în luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010. AGERPRES