O creștere a PIB-ului de 0,3% în regiunea OCDE se traduce printr-o sumă totală de 126 miliarde de dolari . Această sumă reprezintă peste o șeptime din rata de creștere economică anuală înregistrată în ţările membre ale acestei organizaţii în ultimii 10 ani.

Studiul a arătat, de asemenea, că dublarea suplimentară a vitezei poate conduce la creșterea economiei cu mai mult de 0,3 procente (spre exemplu, o viteză de patru ori mai mare poate stimula o creștere economică de 0,6%).

Atât disponibilitatea conexiunilor de broadband, cât și viteza de acces sunt elemente foarte importante pentru dezvoltarea unei economii. Anul trecut, Ericsson și Arthur D. Little au demonstrat că, pentru fiecare 10 puncte procentuale de creștere a gradului de penetrare al tehnologiei broadband, PIB-ul crește cu 1%.

Această creștere rezultă dintr-o combinație de efecte directe, indirecte și induse. Efectele directe și indirecte creează un stimulent pe termen scurt și mediu pentru economie. Efectul indus, care include și crearea de noi servicii și companii, reprezintă cea mai sustenabilă dimensiune și poate reprezenta până la o treime din creșterea PIB-ului.

Cinci miliarde de utilizatori broadband în 2016

„Broadband-ul are puterea să susțină creșterea economică, pentru că posibilitatea de a accesa Internetul creează un plus de eficiență pentru societate, companii și consumatori”, a spus Johan Wibergh, Head of Business Unit Networks, Ericsson. „Datorită tehnologiei de broadband, utilizatorii au posibilitatea să se bucure de servicii online mai avansate, servicii de utilități mai inteligente și o serie de soluții noi, cum ar fi cele de teleprezență sau de lucru de la distanță. În industria de sănătate, spre exemplu, aplicațiile mobile vor fi, în curând, folosite de 500 de milioane de oameni.”

În timpul unui discurs ţinut la Broadband World Forum 2011 la Paris, Wibergh a declarat: „Estimăm o creştere importantă de la cei un miliard de utilizatori broadband până la aproximativ 5 miliarde în 2016, cei mai mulţi dintre aceştia utilizând conexiuni mobile. Conectivitatea şi broadband-ul reprezintă baza pentru a identifica noi moduri de a inova, de a colabora şi de a socializa.”

Erik Almqvist, director al Arthur D. Little, a completat: „Până acum ne lipseau dovezile clare care să indice efectele vitezei conexiunilor de broadband asupra economiei. Acest studiu empiric unic poate ajuta guvernele şi alţi decidenţi din societate să facă alegerile potrivite atunci când vine vorba despre politici şi strategii.”

„Aceste rezultate au fost obţinute folosind metode ştiinţifice riguroase”, a spus Erik Bohlin, profesor la Universitatea Tehnologică Chalmers. „Rezultatele acestui studiu susţin politicile guvernamentale care recunosc importanţa broadband-ul şi care promovează dezvoltarea acestuia.”

Impactul economic al vitezei medii de acces la broadband, atât prin conexiuni fixe, cât şi mobile, a fost analizat folosind date trimestriale din perioada 2008-2010 disponibile pentru cele 33 de ţări din OCDE.Ţările inclus în acest studiu sunt Australia, Austria, Belgia, Canada, Chile, Coreea de Sud, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Marea Britanie Mexic, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Turcia şi Ungaria.