Din primele cinci mari campionate din Europa (Germania, Anglia, Spania, Franţa şi Italia) doar Bundesliga şi campionatul Angliei (Premier League) sunt profitabile, cu 138 milioane euro şi respectiv 101 milioane de euro. În schimb, campionatele din Franţa (Ligue 1) şi din Italia (Seria A) afişează fiecare pierderi de 102 milioane de euro.

În cazul Spaniei, deşi cluburile nu publică rezultatele nete, un purtător de cuvânt al Deloitte a precizat că şi campionatul spaniol poate fi trecut în rândul celor cu pierderi.

În termeni de cifră de afaceri, cluburile din Europa au înregistrat în sezonul 2009/2010 un total de 16,3 miliarde de euro, în creştere cu 4% comparativ cu sezonul precedent. Cluburile din primele cinci puteri europene au asigurat 51% din cifra de afaceri totală, 8,4 miliarde de euro (în creştere cu 5%). Aproximativ jumătate din veniturile cluburilor de fotbal din cele cinci state sunt asigurate de drepturile de televizare.

Tot la capitolul cifră de afaceri, campionatul Angliei este lider european (2,5 miliarde de euro), urmat de campionatul Germaniei (1,66 miliarde de euro), pe ultimul loc fiind campionatul Franţei (1,07 miliarde de euro). În afara celor cinci mari campionate, alte campionate care înregistrează cifre de afaceri mari sunt cele din Olanda (402 milioane de euro), Turcia (378 milioane de euro) şi Rusia (368 milioane de euro), în principal din vânzarea de bilete, tricouri şi accesorii.
SURSA: Agerpres