“Criza din Slovenia va fi, în special, examinată la reuniunea Eurogrupului de la Dublin, din 12 aprilie”, a afirmat sursa menţionată.

La 25 martie, miniştrii de finanţe din cele 17 ţări din zona euro au semnat un acord preliminar privind furnizarea de asistenţă financiară Ciprului, în valoare de 10 miliarde de euro, după ce ideea impozitării tuturor depunerilor bancare a fost respinsă de către parlamentul cipriot.

În schimbul acestei asistenţe europene, cea mai mare bancă cipriotă Bank of Cyprus va fi restructurată şi redusă ca dimensiune, iar a doua ca importanţă bancă din insulă, Cyprus Popular Bank (Laiki), va fi închisă.

Slovenia, fost elev model al Uniunii Europene şi al zonei euro, la care a aderat în 2007, a intrat în recesiune în 2012 şi va rămâne şi în 2013.
Sistemul său bancar este împovărat de numeroase credite neperformante (7 miliarde de euro, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional), astfel că Slovenia ar putea fi următoarea ţară din UE care să solicite ajutor financiar internaţional, după Cipru, după cum relata zilele trecute AFP.

Fondul Monetar Internaţional a evaluat la 1 miliard de euro necesarul pentru recapitalizarea principalelor trei bănci, în timp ce agenţia de evaluarea financiară Fitch apreciază că este nevoie de 2 miliarde de euro.
Sursa: Agerpres