Sute de mii de oameni vor sta în carantină la nivel național!

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, este de părere că numărul celor plasați în carantină la nivel național va trece de 115.000 de persoane, potrivit estimărilor. De asemenea, ministrul Lucian Bode a declarat că numărul acestora va reprezenta un volum mare de muncă pentru structuri.

”Estimăm că numărul celor carantinaţi la nivel naţional va depăşi 115.000 de persoane, ceea ce înseamnă un volum mare de muncă pentru structurile noastre”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, în cadru unei videoconferințe cu prefecții.

Românii care se întorc în țară trebuie să completeze un formular

Un număr impresionant de români se confruntă cu o problemă majoră imediat cum au intrat în țară. Mai exact, peste 60% dintre cei care au trecut granița nu au completat PLF-ul (formularul digital de localizare). Din această cauză ei se află sub lupa autorităților.

Dacă nu vor completa formularul în 24 de ore, ei vor fi amendați de către Direcțiile de Sănătate Publică. Amenzile fiind cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Sancţiunile vor fi trimise prin poştă de către Direcțiile de Sănătate Publică, acestea având acces la baza de date.

”La început a fost destul de îngrijorător procentul celor care ajungeau în frontieră și nu aveau PLF, aproximativ 76% în primele ore. Astăzi vorbim despre aproximativ 60% dintre cetăţenii care sosesc în frontieră şi nu completează PLF.

Vom vedea câţi din 60% îl completează în următoarele 24 de ore”, a afirmat ministrul de Interne, Lucian Bode.

A scăzut de trei ori numărul persoanelor care vin în România

Acesta s-a referit și la numărul celor care au intrat în România. Cifrele au scăzut de trei ori de la intrarea în vigoare a formularului electronic care trebuie completat obligatoriu la intrarea în țară, începând de luni.

Lucian Bode a arătat că foarte mulţi cetăţeni s-au grăbit să ajungă în România înainte de 20 decembrie. Atunci s-au înregistrat între 120.000 – 160.000 de români pe zi. Apoi, duminică, au fost 204.000. Luni însă, în ziua în care a intrat în vigoare PLF, au fost doar 63.000 de români.

„Odată cu intrarea în vigoare a PLF a scăzut de trei ori numărul persoanelor care vin în frontieră. Timpul de aşteptare s-a redus la 10 – 15 minute”, a arătat ministrul Lucian Bode.

Trebuie spus că, din 20 decembrie, în România s-a introdus obligaţia completării PLF (passenger locator form sau formular de localizare a pasagerilor) pentru toate persoanele care intră în ţară. Pentru acest lucru, cel care vine în țară trebuie să se autentifice pe baza unei adrese de e-mail. Apoi accesează butonul ”Autentificare”. Dacă e-mailul este valid, persoana în cauză va fi informată că i s-a trimis un link.

După verificarea mailului și a accesării linkului, cei în cauză vor fi  redirecționați în aplicația de completare a formularului. Urmatorul pas este de a accesa butonul verde ”Formular nou” din partea dreapta-sus a ecranului. După completarea datelor solicitate și după ce se dă acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal de căte autoritățile competente, se apasă pe butonul verde Salvează. Imediat, aplicația va genera formularul digital de intrare în România.