Întrucât, în România, s-a vehiculat o posibilă carantinare totală, Raed Arafat oferă informații curioșilor. Acesta a explicat că nu s-a pus în discuție impunerea unei carantine totale pentru nu afecta și mai mult economia țării.

„Carantinare totală, în care să stea toată lumea, să închidem toată economia, nu s-a luat în considerare să se facă la acest moment.”, a spus Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Alexandru Rafila, deputat social-democrat, a declarat, vineri, că, în urma discuţiilor cu categoriile afectate de pandemia provocată de Covid-19, există posibilitatea impunerii unei carantine la nivel național.

Acesta a explicat că măsura respectivă nu va fi implementată pentru a îngrijora populația. Alexandru Rafila a precizat este necesară o reducere a activităţilor sprijinită de cetățenii României.

„Carantinare totală nu s-a luat în discuţie”

Raed Arafat consideră că nu este necesară o carantinare a întregii populații din moment ce au fost impuse o serie de măsuri preventive pentru a micșora numărul infectărilor.

„Nu este un scenariu care s-a luat în acest moment în discuţie. Am luat măsurile pe care le avem acum, care sunt destul de serioase dacă se aplică şi vedem că totuşi am ajuns la un platou, să vedem dacă ţine şi dacă începe să coboare şi care este situaţia, dar carantinare totală în care să stea toată lumea, să închidem toată economia, nu s-a luat în discuţie, adică nu s-a luat în considerare să se facă la acest moment”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat a dorit să sublinieze faptul că noile reguli trebuie respectate atât de persoanele fizice, cât și de cele juridice.

„Vedem că creşterea este încetinită, este oprită, avem platoul, să vedem ce înseamnă, dacă va fi scădere, dacă va rămâne un platou pentru o perioadă mai lungă la 12, 13, 14 mii de cazuri pentru că impactul acestor cazuri este destul de serios pe terapie intensivă, dar totul depinde de respectarea regulilor. Ieri, când un anumit lanţ de magazine a ieşit cu anunţul că toată lumea intră la noi nediscriminatoriu, imediat s-a luat act de acest anunţ şi chiar s-a trimis şi control şi tot ca să înţeleagă toată lumea că nu ne jucăm.

Dacă s-a stabilit o regulă, să respectăm regula respectivă. Regulile nu sunt făcute pentru toţi, dar sunt reguli necesare temporar pentru a trece prin situaţia în care suntem.  (…) Nu vom limita numărul cazurilor la zero, nicio ţară nu a reuşit, dar s-a reuşit reducerea impactului pe sectorul sanitar şi reducerea gravităţii la cei care se infectează, dacă sunt vaccinaţi ceea ce înseamnă că pot convieţui cu acest virus dacă nu apar alte tulpini care să reziste la vaccin”, a explicat acesta.