UPDATE: Potrivit datelor transmise Capital de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ilie Carabulea va fi pus efectiv în libertate marţi, 11 septembrie. O comisie constituită la nivelul Penitenciarului Aiud a aprobat propunerea ca Ilie Carabulea să poată fi eliberat condiţionat, luându-se în calcul faptul că acesta a avut pe perioada detenţiei o bună purtare, nu a înregistrat abateri disciplinare şi a muncit în penitenciar. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud, inspector Nicoleta Mătărângă, a precizat, pentru AGERPRES, că Ilie Carabulea a desfăşurat activităţi lucrative la Biblioteca unităţii, de la distribuire carte la inventariere fonduri de carte, fiindu-i scăzute astfel zile din pedeapsă.

În consecinţă, Penitenciarul a propus Judecătoriei Aiud liberarea condiţionată a lui Ilie Carabulea, cerere admisă de către magistraţi.

Dosarul a fost depus la Judecătoria Aiud pe data de 4 septembrie, iar instanţa s-a pronunţat pe data de 5 septembrie, cand a admis cererea depusă de avocaţii omului de afaceri. Omul de afaceri sibian fusese arestat pe 26 aprilie. Cel mai puternic antreprenor sibian, Ilie Carabulea, care a construit în ultimii 18 ani imperiul Atlassib, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu executare pentru dare de mită. În acelaşi dosar a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu, scria Capital în luna aprilie.

În acest dosar au fost vizate şase persoane, trimise în judecată în decembrie 2010 de către procurorii DNA Alba Iulia. Dintre acestea, cinci au fost condamnate pentru luare de mită, uz de fals şi fals în declaraţii: Sebastian şi Izabela Cârstea au fost condamnaţi la câte un an și două luni fiecare. Fostul ofițer SRI, Tiberiu Popescu, a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu executare, iar Nicolae Boța a fost achitat, el fiind condamnat la plata unei amenzi de 1.000 de lei.

Ilie Carabulea, condamndat definitiv, ceruse în luna mai magistraţiilor o perioadă de trei luni de libertate cu scopul de a-şi organiza activitatea societăţilor în care este acţionar. Carabulea a susţinut în faţa instanţei că trebuie să îşi organizeze activitatea societăţilor în care este asociat majoritar sau administrator şi să delege conducerea acestora, astfel încât are nevoie de o întrerupere a executării pedepsei. El a menţionat că este asociat majoritar în 36 de societăţi comerciale şi în alte 18 firme are calitatea de administrator, iar acestea nu îşi pot desfăşura activitatea corespunzător dacă nu i se permite să organizeze conducerile acestora.