Raiffeisen Bank este una dintre cele 13 instituţii de credit care au semnat convenţia cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Raiffeisen face parte, însă, şi din grupul băncilor care nu pot oferi clienţilor informaţii complete privind oferta pentru „Prima Casă”.

Capital.ro vă prezintă şi azi, în cadrul seriei INCOGNITO, modul în care băncile sunt pregătite să acorde credite prin acest program. Astăzi a venit rândul Raiffeisen Bank să ofere un credit reporterului capital.ro.

Sucursala aleasă pentru reportajul de astăzi se află în Pantelimon. Agenţia era aproape goală. Cu excepţia a doi funcţionari şi a unui client, nimeni nu tulbura liniştea unei zile toride de vară. În mod surprinzător, nu era prezent nici măcar obişnuitul bodyguard.

După obişnuitele formule de salut, se intră în temă: creditul „Prima casă”. „Păi, deocamdată nu vă pot spune mare lucru, pentru că încă nu avem normele”, parează domnişoara consilier de credit, gândind, poate, că va reuşi să curme din faşă orice intenţie de continuare a dialogului.

La insistenţele reporterului nostru, dialogul se înfiripă, totuşi: „Spuneţi-mi, măcar, cam ce venit trebuie să am, ca să ştiu dacă mă încadrez”. „745 de euro (echivalent lei – n.r.) pentru creditele în euro sau 6.000 de lei pentru creditele în lei.

O altă informaţie importantă furnizată de către ofiţerul de credit este cea privind gradul maxim de îndatorare acceptat de către Raiffeisen: fix 50%.

„La euro o să mai crească dobânda”

Discuţia merge mai departe. „Nu ştiu cum ar fi mai bine, să iau un credit în lei sau în euro?”, întreabă reporterul. „Nu ştiu ce să vă zic, dar, oricum, la euro o să mai crească dobânda”, încearcă o consiliere gratuită angajata Raiffeisen.

Obţinând şi ultima informaţie, respectiv faptul că „săptămâna aceasta trebuie să ne vină normele”, reporterul capital.ro s-a consolat cu faptul că nici de această dată nu a reuşit să obţină un credit. Mai sunt, însă, 16 bănci…

Rata, aproximativ 370 de euro/lună

Informaţiile tehnice obţinute de capital.ro sunt următoarele: venitul minim pe familie solicitat de Raiffeisen Bank este de 745 de euro. În contextul unui grad maxim de îndatorare de 50% rezultă o rată maximă de 372,5 euro/lună. Vorbim, evident, despre creditele în euro.

În ceea ce priveşte creditele în lei, venitul minim solicitat este de 6.000 lei, ceea ce duce la o rată maximă de 3.000 lei.

Rămân valabile, ca şi la celelalte bănci din programul „Prima casă”, condiţiile standard, respectiv un avans de 5% din valoarea creditului şi să nu mai fi deţinut o casă. În plus, dacă preţul de achiziţie depăşeşte 60.000 de euro, trebuie să aveţi suma suplimentară.