Veşti bune privind poluarea din Capitală: primarul general, Nicuşor Dan, anunţă un nou Plan Integrat de Calitate a aerului, ceea ce va duce la o îmbunătăţire reală şi efectivă a calităţii aerului din Bucureşti, chiar de anul viitor.

Actualul plan era nefuncţional şi se baza pe date din 2003; la licitaţie vor veni cele mai bune companii din Europa

Vineri, 21 mai, Nicuşor Dan a anunţat lansarea în dezbatere publică a caietului de sarcini pentru noul Plan Integrat de Calitate a aerului. Comisia Europeană are deschise două proceduri de infringement din cauza poluării şi, mai mult, Bucureştiul funcţionează, în prezent, pe un plan învechit, din 2018, care se baza pe un studiu anterior, cu date din anul 2003.

„Avem problemă mare cu poluarea aerului. O cunoaşte şi Comisia Europeană, suntem în două proceduri de infringement. Am lansat în consultare publică caietul de sarcini pentru Programul de calitate a aerului.

Noi, în momentul acesta, funcţionăm pe un plan din 2018, despre care Curtea de Justiţie a spus că este nefuncţional şi ştiam că este nefuncţional. Acel studiu se baza pe unul din anul 2014, care folosea date din anul 2003.

Va fi o licitaţie şi ne dorim ca cele mai bune companii din Europa să participe la această licitaţie, astfel încât la anul îmbunătăţirea aerului să fie reală şi efectivă. Calendarul este să fie gata în vara anului 2022, să avem şi studiul şi noul plan pentru calitatea aerului în Bucureşt, în aşa fel încât să rezolvăm această problemă”, a spus primarul general al Capitalei, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri.

Comisia Europeană a fost înformată de toate măsurile pe termen scurt şi mediu planificate pentru Bucureşti

Nicuşor Dan mai spune că a avut o discuţie cu reprezentanţii Comisiei Europene şi că a prezentat, cu această ocazie, măsurile pe termen scurt şi mediu ce vor fi luate de municipalitate pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din Capitală, în speranţa că se va renunţa la acţiunile de infringement.

„Am avut o discuţie cu Comisia Europeană. E pe tema celor infringementuri deschide împotriva României pe calitatea aerului în Bucureşti. Acolo i-am anunţat că deschidem această licitaţie publică şi i-am anunţat pe partenerii noştri din Comisie de celelalte măsuri pe termen scurt şi mediu pe care le-am luat sau intenţionăm să le luăm.

Am vorbim de suspendarea PUZ-urilor de sector pentru că vizează sute de hectare de spaţii verzi pe care le-am dori libere. Am vorbit de deschiderea licitaţiei pe viitor pentru 100 de autobuze electrice. (…) Am vorbit de majorarea preţurilor la parcările de reşedinţă. Am promis un control al salubrizării şi al şantierelor de construcţii.

Asta pe termen scurt, iar pe termen mediu am vorbit de proiectele depuse prin PNRR, sute de hectare în Bucureşti – plantarea unor copaci pe terenuri care acum sunt virane şi metroul de suprafaţă”, a completat Nicuşor Dan, potrivit news.ro.

Regulamentul privind granturile de mediu pentru ONG-urile de profil

În plus, primarul general a amintit şi faptul că regulamentul pentru acele granturi de mediu pentru organizaţiile neguvernamentale de profil este deja pus pe site-ul Primăriei Capitalei. Procedurile se vor derula în aşa fel încât ONG-urile să poată accesa banii până la finalul acestui an.

„Am pus în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti regulamentul pentru acele granturi de mediu pentru ONG de mediu, asumat prin campanie şi trecute în buget. Imediat ce trecem de dezbaterea publică o să facem efectiv acest proiect, astfel încât să poată accesa banii până la finalul anului”, a mai precizat, vineri, Nicuşor Dan.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea