Dan Bădin, partener Deloitte România, a enumerat problemele pe care le întâmpină economia României. În viziunea acestuia, problemele de ordin extern ţin de criza imigranţilor, evenimentele din spaţiul ex-sovietic, economia Chinei, evoluţia preţului la petrol.

În ce priveşte influenţele interne, Bădin a amintit că anii electorali (aşa cum este şi 2016) au adus "fie tăieri de investiţii, fie deficite bugetare, fie certuri politice care ţin investitorii departe".

Reprezentantul Deloitte România s-a referit şi la "sentimentul investitorului", care din perspective fiscalităţii consideră scăderea taxelor aplicată prin noul Cod Fiscal "un lucru bun", dar constată că impozitarea muncii este încă printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Cristina Chiriac, președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor, consideră că "în continuare creşterea economică se bazează pe consum şi pe încurajarea cetăţeanului de a lua credit ca persoană fizică".

De asemenea, Chiriac a amintit că în anii electorali, au beneficiat de creşteri de venituri mai multe categorii de bugetari, fără ca aceste creşteri să fie corelate cu o productivitate ridicată.

Vizionaţi integral emisiunea Capital TV de vineri, 22 ianuarie 2016.