El a menţionat că scumpirea a intervenit pe fondul controverselor privind efectele intrării în vigoare a Legii dării în plată şi al zvonurilor potrivit cărora programul guvernamental Prima Casă ar putea să fie oprit.

Bogdan Ivan, secretar general al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România, a spus că într-adevăr "există posibilitatea ca preţurile să crească", şi a precizat că aceasta este "o chestiune legată de cerere, nu de dezvoltatori".

Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, a dezminţit, săptămâna aceasta, zvonurile privind o eventuală sistare a programului Prima Casă.

"Programul Prima Casă se susţine. Sunt 19 bănci finanţatoare în program, care are 170.000 de beneficiari la un volum de garanţii acordate de 14 miliarde de lei, echivalentul a 3,5 miliarde de euro. Înseamnă 2% din PIB", a declarat Jiru, în cadrul Conferiței CAPITAL Piața Imobiliară în 2016.

Deputaţii au votat recent, în plen, Legea privind darea în plată. Aceasta a fost adoptată cu 207 voturi pentru şi un vot împotrivă. Băncile avertizaseră că în urma intrării în vigoare a acestei legi, cei mai afectaţi vor fi românii care vor dori să ia un credit pentru locuinţă diferit de Prima Casă, întrucât condiţiile de creditare se vor înăspri.