“Legea dării în plată a fost votată! V-am promis încă de anul trecut, că pentru a trece legea asta voi pune la bătaie tot ce am mai bun în mine”,a declarat Daniel Zamfir, iniţiatorul legii.

Legea se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achiziţia unei locuinţe sau a unui teren pe care să se construiască locuinţa, chiar şi în cazul creditelor de nevoi personale cu ipotecă.

 

Legea se va aplica şi persoanelor care se află în prezent în procedură de executare silită!

Deputaţii jurişti au votat aplicarea legii şi persoanelor care se află în prezent în procedură de executare silită de către bănci. De asemenea, au adoptat un amendament care prevede ca legea să nu se aplice persoanelor care au fost condamnate prin hotărâre definitivă pentru infracţiuni privind creditul pentru care solicită darea în plată.

Banca Naţională a României a identificat pentru prima dată un risc sistemic sever intern, pe fondul intensificării iniţiativelor legislative din ultimele şase luni privind reglementarea domeniului financiar-bancar, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care s-a referit la legea dării în plată.

Ce înseamnă, de fapt, un avans de 35% la creditele ipotecare

Chiar înainte ca Legea dării în Plată să fie votată, unele bănci au început deja să majoreze avansul pentru creditele ipotecare în euro.

Decizia băncilor, venită ca răspuns la legea dării în plată, ar putea schimba însă radical situaţia, dacă şi restul băncilor din sistem se vor ralia.

Concret, un român care vrea să cumpere un apartament în valoare de 60.000 de euro poate împrumuta de la bancă, în noile condiţii, doar 39.000 de euro. Practic el este nevoit să contribuie cu diferenţa de 21.000 de euro, la care se adaugă un cost de cel puţin 2.000 de euro aferent notarului şi celor trei rate de dobândă cerute de banca drept colateral. În contextul unui avans de 15%, costurile aferente creditului se ridică la 11.000 de euro, adică cu aproape 50% mai mici.

Automat, rata aferentă unui credit pentru care se solicită un avans de 35% va fi de doar 191 de euro, cu circa 22% mai mică decât în cazul unui credit cu avans de 15%.

După noile condiţii ale băncilor, o familie cu venituri medii din Bucureşti, interesată să cumpere o locuinţă de 60.000 de euro, trebuie să accepte un grad de îndatorare de doar 19,8%, în timp ce anterior acest indicator urca la 25,9%.

Deocamdată, programul Prima Casă constituie un refugiu pentru românii care vor să cumpere o locuinţe de până în 60.000 de euro. În acest caz, costurile aferente creditului sunt de circa 5.000 de euro, iar rata ajunge la 256 euro.

 

CITIŢI ŞI CEC Bank pregătește un credit ipotecar care prevede "darea în plată"

 

 

 

Moise Guran, despre Legea Dării în Plată: "e un proiect populist care nu urmăreşte dreptul unui amărât de a rămâne fără casă, ci vrea să salveze câţiva rechini imobiliari"

Cioloş despre darea în plată: Poate arunca în aer sistemul dacă nu e gândită bine. Susţin legea, dar să vizeze cazuri sociale

Anca Dragu: Legea dării în plată reprezintă un risc la adresa stabilităţii financiare a României

Avertisment: "CUTREMUR în sistemul bancar şi în piaţa imobiliară"

Isărescu, despre legea dării în plată: Dacă este o lege a dreptăţii, înseamnă că sunt şi legi strâmbe

Isărescu: Legea privind darea în plată face pilaf Legea obligațiunilor ipotecare și regulamentul de funcționare a acesteia

Rădulescu, BNR: Fiecare cetățean va contribui la acoperirea pierderilor pe care le-au suferit băncile cu darea în plată