“Legea dării în plată va influenţă foarte mult programul Prima Casă şi planurile foarte multor dezvoltatori care se bazează pe acest program. Băncile au o anumită autoritate în piaţă imobiliară şi trebuie existe o relaţie bună între bănci şi jucătorii din piaţă. Deocamdată dezvoltatorii de proiecte imobiliare sunt în expectativă şi nu cumpără terenuri, pentru nu pot estima efectele legii. Legea dării în plata poate provoca un cutremur în sistemul bancar şi în toată piaţă imobiliară”, spune Eduard Uzunov, preşedintele Regatta Real Estate.

Dacă avansul creşte la 30%, puţini cumpărători vor putea vină la banca cu 15.000- 18.000 euro în loc de 3.000 -5.000 de euro, mai spune acesta. În contextul în care de la începutul anului pe plan internaţional căderea burselor a generat o degringolada pe piaţă, iar preţul petrolului a scăzut de asemenea, lucruri care se reflectă şi în economia locală, legea dării în plata poate provoca un cutremur pe piaţă imobiliară, susţine Uzunov.

“O lege dura a dării în plată înseamnă lovim în finanţator, iar într-o industrie orizontală cum este cea imobiliară – constructorii, dezvoltatorii, finanţatorii, consultanţii stau toţi în acelaşi cerc – dacă loveşti în finanţarea de la bănci distrugi piaţă, pentru nu există altă opţiune de finanţare. Trebuie gândim raţional şi vedem ce efect are această lege pe termen mediu şi lung. Nici aroganţă băncilor nu este bună, dar nici această lege. Banca este motorul pieţei imobiliare şi al economiei. Ar trebui existe şi alte surse de finanţare, dar în România există numai băncile, deci trebuie existe o relaţie bună între piaţă imobiliară şi acestea”, spune Eduard Uzunov.

Predictibilitatea generală pentru 2016 este minimă, întrucât piaţă imobiliară evoluează în acelaşi ritm şi economia, menţionează şeful Regatta. Situaţia instabilă a burselor pe de o parte şi scăderea dobânzilor din sistemul bancar, pe de altă parte, influenţează semnificativ piaţă imobiliară şi apetitul de cumpărare. “Putem estima pe acest fond se vor face investiţii în lucruri care aduc plusvaloare şi profit, iar domeniul imobiliar este unul dintre acestea. România este geostrategic amplasată senzaţional şi a fost până acum pe un val de creştere economică: teoretic investitorii străini ar trebui se îndrepte către România, mai ales yield-uri de aici sunt greu de găsit în alte ţări din UE. Aceste yield-uri au fost anul trecut de 7-8% şi estimăm ele vor scădea, datorită cererii pentru produse bune”, spune Eduard Uzunov.

Te-ar putea interesa și: