Programul Prima Casa se sustine. Sunt 19 banci finantatoare in program. Are 170.000 de beneficiari la un volm de garantii acordate de 14 mld. lei, echivalentul 3,5 mld. euro. Inseamna un volum de 25 mld. lei credite acordate. Inseamna 2% din PIB. Daca maine s-ar executa toate garantiile, statul va trebui sa plateasca peste 3 mld. euro. In realitate, programul are 430 de credite executate. Inseamna 0,3% rata de neperformanta. In vremurile bune, creditele ipotecare aveau o pondere de 2-4% de neperformanta. Programul nu reprezinta riscuri semnificative. Daca nu era exceptat de la legea darii in plata, anticipam riscuri majore. Este o oferta a statului pusa pe masa bancilor. Ar fi devenit mai putin atractiv pentru banci, deoarece garantia statului acorda un risc de neplata, nu de dare in plata. Daca nu se mai platesc ratele, banca are dreptul de a executa garantia statului. Darea in plata inseamna decizia unilaterala a beneficiarului de a preda cheile, nu ca nu are capacitatea de a mai plati, a spus Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, în cadrul Conferiței CAPITAL Piața Imobiliară în 2016.

Conferința CAPITAL Piața imobiliară în 2016 Sistemul bancar amenință că am putea să ne întoarcem înapoi în criză!

Am observat in ultimul timp, datorita dezbaterilor pe legea darii in plata, un comportament speriat. Bancile si beneficiarii s-au speriat ca programul se va diminua ca volum si activitate. Am avut solicitari mari. Am distribuit anul acesta 1,5 mld. lei, la care se adauga banii ramasi de anul trecut, deci total a fost 1,7 mld. lei. BCR si-a consumat plafonul, dar credem ca sa datorat unui fenomen conjunctural. De curand Fondul de Garantare a realizat o reevaluare a plafoanelor distribuite pentru realocarea fondurilor ramase. Am distribuit catre BCR o suma suplimentara si am constituit un fond de rezerva prin micsorarea fondurilor de la alte banci.

Conferința CAPITAL Piața imobiliară în 2016 Sectorul de constructii ramane prizonier in 7-8% din PIB-ul Romaniei, cand potentialul sau este de 10%