Capital TV – 16.08.2017 – Ina Hanganu

 

Posted by capital.ro on Wednesday, August 16, 2017

 

 

Piaţa româească este mai mult o piaţă de desfacere, când vine vorba de salarii, spune Ina Hanganu, specialist în recrutarea IT şi Business Development Manager la ITSpec Performance. 

 În ziua de astăzi, angajaţii sunt mult mai bine informati decat înainte în ceea ce priveşte salariul mediu din diverse sectoare. În România sunt 5 – 6 site-uri din care se pot obţine informaţii despre angajatori şi despre eventualele salarii.

Salariu mediu pentru un programator (3-5 ani experienţă) este de 5.000-6.500 lei net.

Salariile sunt mai mici decât în Germania, însă salariile medii vin în functie de ceea ce piaţa angajatorilor români îşi poate permite.

Viitori angajaţi privesc diferit oportunităţile de angajare.  

Pentru joburile din România, sunt 15-20 aplicaţii de CV-uri pentru un job în strainatate , sunt 60 de CV-uri, iar calitatea CV-urilor este mai bună pentru joburile din străinatate. Astfel, aplicaţiile sunt mai bune pentru joburile din strainatate, oameni cu experienta de 7-8 ani pe CV, pregătiţi şi formaţi mai bine pentru diferitele posturi.

Specialiştii IT din ziua de astazi îşi diversifică viaţa, încep sa se uite si la anumite “mici” beneficii: abonament la sala, asigurare de viaţă, etc. 

 

Team building-urile ar putea face echipele sa functioneze mai bine, însa acestea lipsesc in mare parte în România. 

Specialiştii IT pleacă din România deoarece lipsesc multe dintre beneficiile ce sunt in general oferite in strainatate, angajatorii nu isi dau interesul pentru a oferi aceste beneficii, de asemenea trainingurile de perfectionare (mai ales pentru partea tehnica) sunt in general organizate de firme din strainatate, iar angajatorii romani nu isi permit sa aduca acesti traineri. 

Motivul principal pentru care angajatii parasesc firmele la care lucreaza este ca acestia nu isi vad un viitor asigurat bun in cadrul acelei firme, nu neaparat din motivul ca nu sunt sanse de promovare, ci mai mult din cauza procesului ce se modernizeaza foarte greu in Romania fata de strainatate. 

O alta cauza poate sa fie mediul de munca (daca angajatii sunt ascultati, respectati, luati in seama in ceea ce privesc deciziile tehnice, daca ideile lor sunt luate in considerare).