Nu constituie pentru nimeni un secret faptul ca legislatia Romaniei este destul de greu de descifrat, chiar pentru cunoscatori. Pornind de la acest adevar, revista Capital si Indaco Systems au incercat sa creeze un instrument simplu care sa ofere tot ajutorul de care orice contabil, avocat, intreprinzator sau simplu cetatean are nevoie atunci cand incearca sa desluseasca legislatia. Asa a fost creat produsul LegeNet, un consultant legislativ prietenos si la indemana.
Vizitatorii paginii de Internet ai revistei Capital (www. capital.ro) au avut ocazia sa testeze produsul, gratuit, timp de cinci luni. Din data de 10 februarie, accesul se va face pe baza de abonament, in conditiile descrise in casete.
LegeNet ofera acces la cea mai mare baza de date legislativa ce poate fi consultata prin intermediul Internetului. Baza este cea incorporata in programul Lege v4.1 si contine peste 32.000 acte normative – inclusiv Constitutia, codurile civil, penal, aerian, silvic, tariful vamal, acoperind un interval de timp din 1818 pana in prezent.
Indaco Systems este o companie ce activeaza in domeniul tehnologiei informatiei si este impartita in doua departamente principale: hardware (producerea de echipamente de calcul, instalare, configurare si service) si software. Programul Lege este cea mai importanta realizare a departamentului sofware. Prima versiune a fost creata in 1997. Produsul LegeNet are la baza cea de-a patra versiune, Lege v4.1, realizata in aprilie 1999.
Pachetul legislativ oferit prin Internet este actualizat, astfel incat, in momentul accesarii, pot fi gasite reglementari aparute in ultimele Monitoare Oficiale. Sistemul de cautare printre cele peste 32.000 acte cuprinse in baza este extrem de simplu, chiar daca utilizatorul nu cunoaste prea multe amanunte in legatura cu actul cautat. LegeNet indica toate modificarile suferite de o anumita reglementare, astfel incat poate fi determinata, in timp, evolutia legislatiei pe un anumit domeniu.
Desigur ca, pentru cei care urmaresc legislatia, abonamentul la Monitorul Oficial reprezinta o solutie. Problema este ca, fiind furnizat pe suport de hartie, Monitorul Oficial nu ofera nici o posibilitate de cautare rapida si de corelare intre diferitele acte aparute in diferite perioade de timp. Parteneriatul creat intre Capital si Indaco da acum posibilitatea abonatilor Capital sa beneficieze de o oferta mult mai avantajoasa: un abonament la produsul LegeNet. Calitatea de abonat al revistei ofera posibilitatea unor reduceri substantiale pentru abonamentul la LegeNet (vezi casete).
Toate indicatiile privind instalarea sunt disponibile din momentul in care a fost accesat link-ul prezent in pagina revistei Capital. Urmand instructiunile, utilizatorul va avea de completat, pentru inceput, un formular de inregistrare. Adresa de e-mail solicitata in formular este importanta pentru ca va fi folosita de catre Indaco pentru a comunica toate detaliile privind platile si modul de acces. Din momentul in care a fost facuta dovada platii abonamentului la Capital si s-a achitat abonamentul pentru LegeNet (pentru cei care nu doresc sa beneficieze de reduceri sau pentru cei care opteaza pentru gratuitati este suficienta indeplinirea unei singure conditii, dupa caz – vezi caseta), utilizatorul poate intra in baza legislativa imediat dupa ce descarca programul numit install.exe. Se ruleaza install.exe si se alege directorul in care se va face instalarea. Pentru vizualizarea propiu-zisa a bazei, se starteaza executabilul LegeNet, din directorul ales la instalare.
Pentru orice alte detalii:
Revista Capital
tel: 203 08 02,
fax: 203 09 02
e-mail: office@capital.ro

Abonamente

1. Abonamentul de baza la produsul LegeNet costa 20 USD plus TVA/luna (platibili in lei, la cursul zilei). Accesul e nelimitat ca timp.
2. Abonatii revistei Capital beneficiaza de urmatoarele facilitati:
l abonatii pe termen de un an pot opta pentru: 60 minute lunare de acces gratuit la LegeNet sau o reducere de 40% la abonamentul de baza LegeNet.
Astfel, platind abonamentul la Capital (echivalentul a 15 USD), LegeNet costa numai echivalentul a 12 USD plus TVA/luna;
l abonatii pe termen mai mic de un an pot alege intre: 30 minute acces lunar gratuit la LegeNet sau o reducere de 20% la abonamentul pentru LegeNet. Repetand exemplul de mai sus, un abonament la Capital pentru sase luni (echivalentul a 8,5 USD) reduce pretul abonamentului la LegeNet la echivalentul a 16 USD plus TVA/luna.

Cum se obtine accesul la LegeNet

Cei ce intentioneaza sa obtina un abonament pentru LegeNet trebuie sa parcurga urmatorii pasi:
1. dovedirea calitatii de abonat al revistei, prin trimiterea catre Capital a documentului care atesta plata abonamentului.
2. achitarea abonamentului, redus corespunzator casetei alaturate, in contul firmei Indaco Systems.
Accesul este permis doar dupa indeplinirea cumulativa a celor doua conditii, cu exceptia:
l celor care doresc un abonament la tarif intreg, caz in care este suficienta plata sumei de 20 USD plus TVA catre firma Indaco Systems ;
l celor care opteaza pentru minutele de gratuitate corespunzatoare perioadei pentru care s-a facut abonament la Capital (vezi caseta alaturata), caz in care este suficienta trimiterea catre Capital a documentuluicare atesta plata.