“De ce creștea site-ul Capital? Folosea un “bug”. Traficul s-a prăbușit, iar Capital va fi penalizat de BRAT” este un Fake News scris de Petrișor Obae.

Editura Evenimentul Zilei și Capital va da în judecată site-ul Paginademedia.ro și analizează retragerea din BRAT, ca urmare a acestei grave dezinformări. EEC a răspuns promt sesizării BRAT, cu deschidere pe care a avut-o în cei peste 25 de ani de când publicația Capital a acceptat să fie membru al aceastei asociații și nu au fost înregistrate abateri de la regulament.

Începând cu luna iulie, site-ul Capital a crescut constant, reușind să atingă în luna ianuarie aproape 4 MILIOANE de unici, adică de 4 ori mai mulți unici față de luna iunie. O arată BRAT și Google Analytics, și nimeni nu poate contesta aceste rezultate.

Creșterea a venit cumva firesc și a fost rezultatul unei decizii a managementului. După ce în luna decembrie a anului 2017 a fost preluată intern administrarea publicității venite prin platforma Google și a altor platforme, au fost obținute rezultate mult peste așteptări. Primele luni ale anului 2018 confirmând rezultatele, s-a decis concentrarea eforturilor redacționale pe creștera traficului. Acest lucru a dus la schimbarea redactorului șef și a politicii editoriale a portalului, începând cu luna iulie 2018. Orientarea a fost una spre știri economice populare. Până în luna decembrie 2018, echipa redacțională a beneficiat de un suflu nou prin angajarea unor jurnaliști noi.

Creșterea s-a văzut imediat. Din păcate, platforma pe care redactorii Capital au lucrat a suferit de-a lungul timpului numeroase “avarii”, astfel că s-a ajuns la concluzia că trebuie schimbată total.Un bug a blocat anumite știri în buclă, ceea ce a generat pe alocuri un număr crescut de afișări, dar care NU a afectat și numărul de unici.

La sesizare BRAT, din 11 ianuarie 2019, echipa de programatori care lucra la dezvoltarea unei noi platforme, a fost solicitată să identifice problema, aceasta lucrănd peste program pentru remedierea defecțiunii, raspunzând prompt sesizării.

Informația relatată în mod tendențios de paginademedia, cu declarațiile unor persoane din BRAT, fără să fim chestionați cu privire la acest subiect ne face să credem că acest atac la adresa Capital a fost unul premeditat și nedrept. Din acest motiv, vom lua măsurile legale care se impun.

Dezamăgirea legată de paginademedia.ro este cu atăt mai mare cu cât, în acest caz, un fost jurnalist școlit la Capital a uitat  să ceară și părerea ”părții incriminate”, preferând să inducă ideea unei acțiuni voluntare și nu a unei erori din platformă, recunoscută și remediată și care nu a afectat deloc numărul de unici.