Ce inseamna capitalismul? Si cum caracterizeaza pe scurt acesti 23 de ani? Din interiorul ecosistemului, evoluția capitalismului în România poate părea una lentă. Însă progresul a fost semnificativ. PIB-ul României s-a multiplicat cu un factor de 5x, la fel și veniturile populației. Desigur, nu este un sistem perfect. Bunăstarea populatiei este departe de a fi repartizată într-o structură echitabilă între clase, iar birocrația și corupția încă încetinesc mult o evoluție ideală a economiei și a societății.

Dar cea mai importantă caracteristică este existenta “oportunității de exprimare economică” – avem libertatea de a ne alege propriul drum profesional, avem libertatea de a inova, avem libertatea de a pune în practică ideile noastre, de a le concretiza în baza unui efort susținut, de a "capitaliza" oportunitățile pe care piața ni le oferă. 

În consecință, capitalism înseamnă oportunitate, inovație, libertate. Dar tot capitalism înseamnă și efort, competiție, eșec. Un sistem complex în care reușita ansamblului esta dată de performanță, viziune și efort la nivel individual.