Administraţia Naţională de Meteorologie vine cu informații de ultimă oră. Potrivit meteorologilor,  a fost emis un cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat pentru şapte judeţe din vestul ţării, pe tot parcursul zilei de vineri.

Astfel, potrivit ANM, în Banat, Crişana, în vestul Maramureşului şi în sud-vestul Olteniei, valul de căldură va persista, va fi caniculă. În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor situa între 35 – 37 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

„Disconfortul termic va fi local ridicat şi în zonele de câmpie din restul ţării”, spun meteorologii.

De menționat este faptul că, încă de joi ANM a emis o avertizare Cod galben valabilă până vineri. Meteorologii anunțau un val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă în cea mai mare parte a Olteniei, în vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei.

În ceea ce privește județele vizate, potrivit ANM, este vorba despre Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș Severin, Gorj, Mehedinți, Dolj și Olt. Meteorologii anunță că în zonele menționate vor fi temperaturi maxime de 31…35 de grade. În Banat și Crișana canicula se va intensifica, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 38 de grade.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local, mai ales în vestul țării, va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Disconfortul termic se va menține ridicat și la sfârșitul săptămânii, pe alocuri, la câmpie.

Cum va fi vremea pe litoral. Prognoza meteo ANM

În București, vremea se face din ce în ce mai caldă în cursul zilei de vineri. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 32 – 33 de grade.

La munte, pe de altă parte cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în zona Carpaţilor Occidentali, unde mai ales seara şi noaptea local vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Izolat vor fi vijelii şi grindină. Valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul anterior.

Românii care se află pe litoral se vor bucura și ei de o vreme frumoasă la finalul săptămânii. Cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 şi 28 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 şi 22 de grade. În ceea ce privește temperatura apei mării, aceasta va fi cuprinsă între 22 şi 24 de grade.