ANM vine cu vești proaste pentru români. Meteorologii au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică valabilă în mai multe judeţe din Moldova şi estul Transilvaniei, dar şi un Cod galben de caniculă în vestul ţării.

Mai exact, potrivit sursei citate, în Moldova, nordul Munteniei și zona Carpaților Orientali vor exista perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, izolat, grindină.

Totodată, ANM mai precizează că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-40 l/mp. În ceea ce privește termenul avertizării, Codul galben este în vigoare  de miercuri de la ora 13.00 până la ora 22.00.

În același timp, un alt cod galben urmează să intre în vigoare astăzi. Potrivit meteorologilor, în Banat, Crișana, în cea mai mare parte a Olteniei, în vestul Maramureșului și în sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură se va intensifica, local va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 și 23 de grade.

Cum va fi vremea pe litoral

În București vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic va crește. Potrivit ANM, indicele temperatură-umezeală va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi, iar temperatura maximă va fi de 31…32 de grade.***

Și la munte vremea se încălzește, în sepcial după amiază. Potrivit meteorologilor, în Carpaţii Orientali şi în estul Carpaţilor Meridionali, vor fi înnorări şi local averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat grindină. În restul masivelor, ploi de scurtă durată vor fi posibile izolat. Vântul va sufla slab şi moderat, posibil cu intensificări de scurtă durată asociat averselor.

Pe litoral pe de altă parte vremea este normală. Valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această dată, astfel că temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 27 de grade, iar cele minime vor fi de 20…21 de grade.

Cerul va prezenta înnorări temporare în cursul după-amiezii, când, trecător vor fi posibile averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, cu intensificări trecătoare.

În ceea ce privește temperatura apei mării, aeceasta va fi cuprinsă între 22 şi 24 de grade.