Cu temperaturi de până la 39 de grade Celsius în Franţa, vremea caniculară ar putea duce la creşterea conţinutului de proteine al grâului, ceea ce ar face acest producător mai atractiv pentru producătorii de pâine, a declarat Jack Watts, analist la Agriculture & Horticulture Development Board din Marea Britanie.

Pe de altă parte, Jack Watts avertizează că, în cazul în care canicula va îmbunătăţi calitatea, s-ar putea reduce cantitatea de grâu recoltat în Europa.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, producţia de grâu moale va scădea în acest an cu 5,9%, până la 139,95 milioane de tone, în condiţiile în care, anul trecut, producţia a atins un nivel record.

Calitatea a fost o problemă pentru producătorii europeni de grâu, după ce ploile abundente de anul trecut au făcut ca recolta să fie folosită drept furaj pentru hrana animalelor. Algeria, cel mai mare cumpărător de grâu francez, a redus importurile anul trecut, iar operatorul bursier Euronext a fost nevoit să introducă noi cerinţe de calitate pentru contractele futures la Paris, după ce grâul de calitate scăzută s-a acumulat în terminale.

SUA, cel mai mare exportator mondial de grâu, se confruntă cu o problemă opusă celei din Europa. Din cauza ploilor abundente din acest sezon, cantitatea de grâu de calitate ridicată va fi limitată, a declarat analistul Rabobank International, Stefan Vogel.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie din SUA, unele zone din Midwest au înregistrat luna trecută cantităţi de precipitaţii duble faţă de media normală.

Grâul cu un conţinut mai mare de proteine se vinde la un preţ mai mare decât cel de o calitate inferioară. O serie de cumpărători, precum Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, au introdus un prag minim pentru conţinutul de proteine care trebuie respectat la licitaţiile internaţionale. AGERPRES