Un semnal de alarmă privind politica fiscală actuală

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a oferit recent o analiză tranșantă asupra dificultăților bugetare cu care se confruntă România. În opinia sa, ideea că ajustarea deficitului se poate realiza exclusiv prin diminuarea cheltuielilor publice este complet nerealistă.

El a respins această abordare, descriind-o ca pe o iluzie care nu poate funcționa în condițiile actuale ale economiei românești.

Daniel Dăianu
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Deficitul – o amenințare sistemică pentru economia românească

Dăianu a descris deficitul bugetar drept o „cangrenă” care afectează în profunzime sănătatea economică și socială a țării.

Această problemă nu este nouă, ci s-a perpetuat de-a lungul anilor, printr-un stil de viață bugetar ce a depășit constant posibilitățile reale ale statului.

El a subliniat că vina nu trebuie plasată exclusiv asupra aparatului bugetar, întrucât întregul ecosistem economic contribuie la dezechilibru.

”Cei care susţin teza că corecţia deficitului se poate face numai pe partea de cheltuieli aleargă după o himeră. Aşa ceva nu este posibil. Eu vorbesc pe baza analizei pe care noi o facem la Consiliul Fiscal şi pe baza judecăţilor pe care le am eu. Eu cred că nu putem evita creşterea veniturilor fiscale ale statului şi prin unele creşteri de taxe şi impozite. Acestea sunt opinii personale”, a spus Daniel Dăianu la Parlament.

Colectarea fiscală nu poate acoperi golurile fără măsuri suplimentare

Un punct esențial în discursul lui Dăianu a fost legat de limitele colectării fiscale. Deși o mai bună colectare a taxelor este necesară, el a avertizat că aceasta, singură, nu va fi suficientă pentru a echilibra bugetul.

Fără un plan coerent care să includă și eventuale majorări de taxe și impozite, soluția pentru reducerea deficitului va rămâne incompletă.

”De ani de zile societatea românească trăieşte, pe filiera bugetară, mult peste posibilităţi. Nu înseamnă că vinovat pentru această situaţie este numai sectorul bugetar. Aceasta este o prostie. Pentru că veniturile bugetarilor, veniturile profesorilor, medicilor, noi nu vorbim numai despre funcţionărimea din ministere. (..) Este o cangrenă, se poate lupta împotriva ei pentru a fi extirpate”, a menţionat el.

Reacție la propunerile de tăiere masivă a cheltuielilor

Declarațiile președintelui Consiliului Fiscal au venit și ca reacție la ideea exprimată de Nicușor Dan, care a avansat o reducere a cheltuielilor de 30 de miliarde de lei.

Daniel Dăianu a fost categoric: o astfel de tăiere este imposibil de aplicat în mod realist, în contextul în care grosul bugetului este direcționat către salarii și pensii — domenii unde ajustările nu pot fi făcute fără consecințe sociale majore.

Singurele reduceri posibile ar putea viza cheltuielile cu bunuri și servicii, dar acestea nu pot compensa întregul deficit.

”România, în momentul de faţă, dacă nu va avea un plan clar, credibil, de creştere a veniturilor fiscale, încă o dată, repet, nu se poate rezolva această ecuaţie, prin tăiere de cheltuieli. Ce-am spus domnului preşedinte Bolojan este ceea ce eu spun, public, de mult”, a arătat el.

În final, Dăianu a subliniat necesitatea unui plan bugetar complex și echilibrat, care să includă atât măsuri de creștere a veniturilor, cât și o gestionare responsabilă a cheltuielilor. El atrage atenția că doar o abordare combinată poate oferi o soluție reală pentru redresarea fiscală a României, în timp ce promisiunile simpliste riscă să agraveze și mai mult situația.

”Eu nu cred aşa ceva. Nu cred. Dacă vă uitaţi la structura bugetului public, o să observaţi că de departe grosul este deţinut de salarii şi de pensii. Dacă cineva se încumetă..În primul rând nu poţi să tai salarii şi pensii cum vrei. Decretăm de mâine că tăiem salarii şi pensii la oameni. Poţi, într-adevăr, să tai din cheltuielile alocate bunurilor şi servicilor.