Marius Budăi, mesaj urgent pentru pensionarii români: Avem banii. Voucherele vor fi implementate începand cu 1 iunie

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a spus că ajutorul financiar oferit românilor vulnerabili și companiilor locale este în atenția sa. De asemenea, acesta i-a asigurat pe pensionarii români că Guvernul de la București are suficienți bani pentru a le oferi voucherele speciale de la 1 iunie.

„Cu siguranță că avem banii, altfel nu ne-am fi avântat. Primele discuții au avut loc la Bruxelles, urmează să fie parafate și documentele.

Suntem pregătiți că prima tranșă să o dăm din bugetul de stat fără niciun fel de probleme.

Voucherele vor fi implementate începând cu 1 iunie pentru că este nevoie de elaborarea actelor normative și a normelor de avizare (…).

Voucherele se vor da odată la două luni. Începe cu iunie, apoi iulie, august și tot așa…”, a spus Marius Budăi într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus.

„Gândiți-vă care ar fi fost situația acum dacă nu implementam primul pachet social, în luna ianuarie. (…)

Trebuie să venim cu măsuri către mediul de faceri pentru a păstra locurile de muncă. Cea mai bună protecție socială este păstrarea locului de muncă”, a completat acesta.

Marius Budăi: Nu vreau să creez vreo așteptare și să nu o pot îndeplini

Întrebat despre afirmația recentă a lui Daniel Daianu privind înghețarea pensiilor și concedierile în sectorul bugetar, Marius Budăi a răspuns:

„Am făcut o analiză la Ministerul Muncii și am constatat că aș mai avea nevoie de angajați ca să pot implementa și PNRR-ul și fondurile europene și toate strategiile pe care le avem în vedere. Nu cred că putem vorbi de concedieri în masă. Fiecare ministru trebuie să își facă curățenie în propria curte.

Despre ingheţări, românii cu siguranță știu că nu noi, cei de la PSD, susținem așa ceva. Trebuie să sprijinim mediul de afaceri și categoriile vulnerabile. Eu am un principiu – nu suntem în stare, lasă pe alții și plecăm acasă. PNRR ne condiționează majorarea pensiilor (…).

Din cauza avalanșei de prețuri, s-a uitat foarte repede faptul că, recent, în ianuarie, am avut o majorare. S-au uitat din cauza creșterii prețurilor și e normal să fie așa. Când voi avea ceva concret, voi comunica.

Înțeleg curiozitatea și va înțeleg profesionalismul, permiteti-mi să comunic când am ceva de spus. Nu vreau să creez vreo așteptare și să nu o pot îndeplini.”

Marius Budăi, despre noua lege a pensiilor: Foarte mulți cer să nu renunțăm la legea actuală

„Suntem în prezent într-o triadă cu Banca Mondială, Guvernul României și celelalte ministere, plus Comisia Europeană (…).

Foarte mulți cer să nu renunțăm la legea actuală. Lucrăm. Am reușit să nu cheltuim cei 4 milioane de euro puși în PNRR de cineva anume.

2,3 milioane dosare de pensii sunt deja introduse că să putem face calculul final privind recalcularea pensiilor”, a adăugat acesta, referindu-se la noua lege a pensiilor din România.

Spre final, Marius Budăi a făcut un scurt comentariu referitor la amendamentul despus de USR la Legea offshore pentru ca banii obţinuţi prin exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră să ajungă în pensiile private prin Pilonul II.

„Orice discuție se poartă în Parlament. Nu cred că este o variantă, personal”, a afirmat Marius Budăi.