Candidatura Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul European se bucură de un nou argument – cel al echilibrului geografic, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Declarația a fost făcută după repartiţia funcţiilor de conducere, stabilită în Consiliul European de marţi. Cioloș a anunțat că se va implica pentru a o susține pe fosta șefă DNA să ajungă procuror-șef european și că va face acest lucru mai ales purtând discuții cu partenerii francezi din interiorul grupului Renew:

”Vom ajuta noua preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene să ajungă la un acord cu Parlamentul European, inclusiv prin discuţii cu partenerii noştri francezi din familia noastră politică”, a declarat Dacian Cioloş într-o conferinţă de presă a Renew Europe la Bruxelles.

Cioloş a mai spus că nu a discutat încă cu preşedintele Macron pe acest subiect, dar că Franţa este ”conştientă” de argumentele privind candidatura Laurei Codruţa Kovesi şi că a avut ocazia să discute cu oficiali francezi referitor la subiect.

În conferința de presă, Cioloș a invocat inclusiv argumentul ”echilibrului geografic”. Obiceiul european păstrat după ce comunitatea s-a extins în Estul Europei era ca președintele Comisiei Europene să fie un vest-european, iar cel al Consiliului European (o funcție mai degrabă simbolică), să fie est-european. În momentul de față, acordul la care a ajuns Consiliul European miercuri face ca ambele nominalizări să vină din Vestul Europei.