Energia este unul dintre cele mai importante sectoare ale industriei. Acest lucru poate fi observat și din destinația investițiilor străine atrase de România, peste o treime fiind realizate în acest sector.  Dar nu doar companiile străine investesc în energie. Vă prezentăm 10 jucători, cu capital românesc sau străin, care s-au făcut remarcaţi prin performanţe deosebite anul trecut. Cei trei finaliști vor fi premiați în cadrul Galei Capital "Premiile industriei românești", care va avea loc în prima parte a lunii iulie.

Citiți și:
Capital premiază cele mai performante companii din industrie
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «auto»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «industrie grea»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «industria mobilei»
Candidaţii la Premiile Capital, secţiunea «industria alimentară»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «industria ușoară»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «IT»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea industriei chimice și a materialelor de construcții

 

ROMGAZ

Cel mai mare producător de gaze naturale din România a reușit anul trecut o perfomanță record: cel mai mare profit net din istoria companiei. Rezultatul net, de 1,4 miliarde de lei, a crescut cu 44% față de anul anterior. În același timp, cifra de afaceri a Romgaz a urcat cu peste 15%, depășind pragul de un miliard de euro. Anul trecut, producătorul de gaze naturale a realizat investiţii de 1,085 mld. lei, din care cheltuielile pentru explorare geologică şi exploatare au reprezentat circa 54%. Adică, peste 100 mil. euro au fost alocate investiţiilor în explorare, în special pentru prospecţiuni seismice şi forajul a 22 de sonde de explorare.

 

OMV PETROM

Producția realizată de grupul OMV Petrom, cel mai mare jucător din economia României, acoperă 40% din necesarul de țiței și gaze naturale al României. 2014 a fost al doilea an consecutiv în care compania a reușit să mențină producția stabilă, raportând o producție medie zilnică de țiței și gaze de 171.410 bep (barili echivalent petrol). OMV Petrom operează 239 de zăcăminte din România, marea majoritate aflate în producție de zeci de ani și cu o productivitate foarte mică. În prezent, circa 25% din producția de hidrocarburi a companiei este asigurată de sonde noi, forate în ultimii 4 ani. Investițiile OMV Petrom în explorare și producție din ultimii zece ani au însumat 7,8 miliarde de euro. În ultimii ani, compania, împreună cu ExxonMobil, a realizat mai multe activități în perimetrul Neptun din Marea Neagră, lucrări care continuă și în acest an.

 

ROMPETROL RAFINARE

Parte a grupului KMG Internațional, Rompetrol Rafinare deține rafinariile Vega Ploiesti si Petromidia Navodari, unitatea de la malul mării funcționand anul trecut la capacitate maximă. Astfel, Petromidia a atins in 2014 un record istoric al materiilor prime procesate – peste 5 milioane tone, cantitatea totală prelucrată de aceasta din 1979 – anul intrării în exploatare şi până în prezent fiind de peste 100 milioane tone de materie primă. Anul trecut, exporturile Rompetrol Rafinare s-au ridicat la peste 2 miliarde dolari, fiind pe primul loc în topul celor mai mari exportatori interni de produse petroliere. Valoarea totală a investițiilor realizate pe platforma Petromidia in perioada 2007 (momentul preluarii si integrarii in cadrul KazMunayGas) – 2014 a ajuns la aproximativ 1,4 miliarde USD, din care circa 380 milioane USD au fost alocate pentru realizarea amplului program de modernizare a rafinariei Petromidia Navodari. În acest an, investițiile vor continua, compania având deja bugetată o sumă de peste 110 milioane de dolari.

 

NUCLEARELECTRICA

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, şi cu cele două reactoare în funcţiune acoperă peste 18% din necesarul anual de electricitate al României. În vară, se împlinesc 19 ani de la conectarea la sistemul energetic național a Unității 1 a centralei și 8 ani de la conectare a celui de-al doilea grup. Centrala de la Cernavodă folosește tehnologie canadiană – tip CANDU, puterea instalată a unui reactor fiind de 700 MW. Anul trecut, producătorul de electricitate a înregistrat venituri din exploatare de 1,8 miliarde lei. În toamna anului trecut, Nuclearelectrica a reluat proiectul referitor la construcția grupurilor 3 și 4 de la Cernavodă, după ce în perioada 2010-2013 toți investitorii străini s-au retras din proiect. Costurile de construcție ale celor două reactoare sunt estimate la peste 6 mld. euro, partenerul selectat, de altfel și singurul, fiind China General Nuclear Power Corporation.

 

CEZ ROMÂNIA

Grupul CEZ deține, în zona Dobrogea, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere instalată de 600 MW. Capacitatea instalată este comparabilă cu cea a unui reactor nuclear de la Cernavodă. Parcul e compus din 240 de turbine instalate în zona comunelor Fântânele, Cogealac și Grădina, investiția totală fiind de 1,1 mld. euro, ceea ce clasează CEZ în topul investitorilor cheie din acest sector. Anul trecut, producția totală a parcului a fost de 1,2 TWh. Pe lângă parcul eolian, grupul CEZ a investit și în sectorul hidro, având instalați 22 de MW în apropriere de Reșița. În 2014, grupul CEZ a înregistrat o cifră de afaceri de 2 miliarde de lei și un profit brut de aproape 500 mil. lei. CEZ a intrat pe piața românească în 2005, prin preluarea filialei Electrica Oltenia. Doar pe zona de distribuție, cehii au investit peste 1,7 mld. lei în cei 10 ani de la privatizare.

 

ROMELECTRO

Cu o experiență de peste 40 de ani pe piața internă și internațională, Romelectro este cunoscută ca unul din cei mai importanți contractori generali din România în proiecte de referință pentru întreg sistemul energetic. În urmă cu un an, compania și-a extins operațiunile, prin deschiderea unei reprezentanțe în Chișinău. Nu doar Republica Moldova s-a aflat pe agenda conducerii companiei, ci și mai multe țări, unde compania dorește să se relanseze. Pe piața locală, a finalizat cu success mai multe proiecte contracte de Transelectrica și CEO, iar în urmă cu o lună a semnat cu Hidroelectrica un contract de 75 mil. euro pentru retehnologizarea centralei hidrotehnice Stejaru.

 

ADREM INVEST

Începând cu anul 2014, compania Adrem Invest, înființată de Adrian și Corneliu Bodea, în urmă cu 23 de ani, face parte din grupul nou creat ABBC Group BV, structura cu peste 2.000 de angajați si afaceri de aproximativ 60 milioane de euro. Compania oferă servicii integrate în domeniul distribuției energiei electrice, gazelor naturale, cât și a energiei obținute din surse regenerabile, fiind, în prezent, una dintre principalele companii de servicii energetice la nivel naţional. Adrem Invest derulează proiecte ce vizează citirea contoarelor de energie electrica si gaze naturale, administrarea grupurilor de masura, activitati de proiectare, executie, modernizare si mentenanta a instalatiilor electrice, retelelor de distributie a energiei electrice si infrastructurilor de iluminat, precum si alte servicii de eficienta energetica asociate. De asemenea, Adrem Invest este implicata in proiecte de înlocuire a vechilor contoare de energie electrică și instalarea de contoare inteligente, fiind liderul național al acestei piețe.

 

ELECTROMAGNETICA

Cu investiții semnificative de-a lungul anilor, producătorul de sisteme de iluminat cu LED Electromagnetica a devenit și unul dintre cei mai apreciați exportatori: la finele anului trecut, reprezentanții companiei spuneau că produsele fabricate în România se pregătesc să ia drumul către țări precum Franţa, Spania, Germania, Columbia și Maroc. Iar exportul nu este ceva nou în businessul Electromagnetica, până acum echipamentele de iluminat cu LED fiind deja apreciate în Italia, Grecia, Bulgaria și Serbia. În total, în 2014, exporturile s-au apropiat de pragul de 20 de milioane de lei, adică 23% din producție, la o cifră de afaceri de aproape 430 milioane de lei.

 

AEM TIMIȘOARA

Este unul dintre cei mai mari producători de aparate de măsurare a electricității, a gazului, a energiei termice şi a apei din România. În 2014, compania a continuat investițiile care nu au fost oprite nici în perioada de criză. Producția este destinată atât pieței interne, cât exportului. Compania are 1.300 de salariați, fiind unul dintre cei mai mari angajatori din județ.

 

 

ALTIUS FOTOVOLTAIC

Este o companie cu capital românesc care în urmă cu doi ani a inaugurat, în Zona Liberă Giurgiu, o fabrică de panouri fotovoltaice, în urma unei investiții de 8 milioane de euro. Inițial, fabrica avea o capacitate de 33 MW pe an, ceea ce însemna circa 110.000 de articole, însă conducerea companiei a decis să majoreze capacitatea la 50 MW. La finele anului trecut, Altius Fotovoltaic avea 68 de angajați. Compania deținută de Sorin Bonciu este parte a grupului Bomax, implicat în energie şi dezvoltare imobiliară.