Industria de software și servicii este una dintre cele mai performante pe care România le are în prezent, dată

fiind rata de creștere de patru ori mai mare decât cea estimată pentru întreaga economie. În 2014, industria IT&C a înregistrat cea mai mare pondere în PIB de până acum, respectiv 6%, din care 2,5% este generat de software și servicii.În acest număr, vă prezentăm 10 jucători cu rezultate foarte bune în 2014. Dintre aceștia vom stabili  trei finaliști vor fi premiați în cadrul Galei Capital "Premiile industriei românești", care va avea loc marți, 7 iulie.

Citiți și:

Capital premiază cele mai performante companii din industrie
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «auto»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «industrie grea»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «industria mobilei»
Candidaţii la Premiile Capital, secţiunea «industria alimentară»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea "energie"
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea industriei chimice și a materialelor de construcții
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «industria ușoară»

 

Endava

Cu sediul central la Londra, Endava are birouri în Marea Britanie, SUA, Germania, România, Macedonia și Moldova şi un venit anual de peste 81 milioane de euro. Endava a fost inclusă, recent, în topul celor mai bune 100 de companii de servicii externalizate la nivel mondial. În ultimii doi ani, Endava a înregistrat în România o creştere cu peste 80% a numărului de angajaţi şi continuă să recruteze specialişti IT pentru centrele de dezvoltare şi suport din Piteşti, Bucureşti, Cluj şi Iaşi. Endava livrează soluţii de business şi servicii informatice în special pentru organizaţii mari din domenii cum ar fi bănci, asigurări, plăți electronice, retail şi telecomunicații.

 

Oracle

Oracle operează în România din anul 1992. Anul trecut compania a inaugurat primele centre de servicii şi tehnologii în Bucureşti. Centrele îndeplinesc diferite sarcini regionale şi globale, cum ar fi funcţii de resurse umane, financiare sau administrative, suport de produs pentru utilizatorii din întreaga lume, suport pentru partenerii din regiunea EMEA, dezvoltare de software, suport pentru serviciile de reînnoire şi pentru vânzările Oracle University. În ţara noastră se află în jur de 10% din numărul de salariaţi ai Oracle în zona EMEA.

 

Intel România

Intel a aniversat anul trecut zece ani în România, perioadă în care compania a crescut de la patru la 400 de angajaţi, în centrele din Bucureşti, Galaţi şi Cluj. România a devenit un important centru de cercetare și dezvoltare pentru Intel în Europa și la nivel mondial. În 2010, Intel a anunțat investiția în Intel Romania Software Development Center, centrul de cercetare și dezvoltare din București. Deschis oficial în 2012, centrul a pornit inițial cu aproximativ 20 de angajați, responsabili cu cercetarea și dezvoltarea în domeniul software Open Source. Centrul și-a extins operațiunile cu noi echipe de ingineri software din diviziile System Technologies and Optimizations, Developer Products și benchmarking. În fiecare an Intel Romania Software Development Center oferă poziții de internship studenților pasionați de tehnologie. Toate stagiile de practică sunt remunerate.

 

BITDEFENDER

Bitdefender este una dinte cele mai cunoscute companii la nivel global. Produsele sale sunt folosite de peste 500 milioane utilizatori. Bitdefender SRL, cel mai mare producător de software controlat de români, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 276,89 milioane de lei, dintre care peste 95% reprezintă exporturi pe toate continentele. Bitdefender dezvoltă tehnologii și soluții complexe de securitate cibernetică în centrele de cercetare-dezvoltare din București, Cluj, Iași și Timișoara. Potrivit BNR, în 2014 Bitdefender a ocupat locul trei în clasamentul companiilor exportatoare de servicii informatice dintr-un total de 681 de societăți. Bitdefender a lansat recent în SUA soluția hardware de securitate Box. Box este un produs revoluționar, ce definește o nouă categorie, Security for the Internet of Things, și care va înlocui în următorii ani soluțiile de securitate actuale.

 

Microsoft România

Compania Microsoft România a crescut de la patru angajați în 1996 la peste 450 în 2014. Microsoft este constant între cei mai doriți angajatori în România, conform Catalyst Consulting. În ţara noastră, sunt peste 3.000 de parteneri comerciali activi cu ajutorul cărora compania adresează cu soluții peste 600.000 de instituții publice și companii mici și mijlocii. Peste 50% dintre locurile de muncă din industria IT românească sunt influențate de Microsoft. Compania americană a fost înfiinţată în 4 aprilie 1975, iar azi este cea mai mare companie producătoare de software din lume, cu peste 90.000 de angajaţi în mai mult de 100 de ţări. Peste 1.000 de români lucrează la Microsoft, la nivel global.

 

EMAG

eMAG, cel mai mare magazin online din regiune, este în continuă expansiune. Compania şi-a setat ca obiectiv atingerea unei cifre de afaceri de un miliard de euro în 2018 şi se extinde prin achiziţii, recrutând în acelaşi timp personal.  Pe lângă extinderea categoriilor de pe site, eMAG pune accent şi pe dezvoltarea Marketplace, ţinta fiind extinderea gamei la un milion de produse până la finalul lui 2015. Magazinul online va încheia anul cu o gamă extinsă la un milion de produse, peste 1.000 de subcategorii și peste 10.000 de branduri. eMAG atrage traficul însumat al primelor 15 cele mai mari centre comerciale. În 2014, eMAG a înregistrat 130 de milioane de vizite, în creștere cu 31% față de 2013. Pentru acest an, retailerul estimează 178 de milioane de vizite.

 

TOTALSOFT

Cu 20 de ani de experienţă, TotalSoft este cel mai important furnizor de ERP din România, conform Pierre Audoin Consultants. Portofoliu de clienți numără peste 1.500 de companii din 29 de ţări, printre care USA, Germania, Austria, Mare Britanie, Italia sau Franţa, TotalSoft având expertiză în retail și distribuție, agricultură, energie, petrol și gaz, telecom, automotive, servicii financiare, medical și farmaceutic și producție. Compania deţine suita proprie de soluţii software, Charisma Business Suite, din care fac parte sisteme recunoscute la nivel internațional, cum ar fi Charisma ERP, Charisma HCM sau Charisma Medical Software. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 27 milioane euro, în creştere cu 4,5% faţă de anul anterior. Compania a recrutat recent manageri de la Orange şi Microsoft România. TotalSoft este parte a grupului Global Finance.

 

Ubisoft România

Ubisoft București este unul dintre cele mai importante nume al industriei de gaming la nivel global, dar şi din România, fiind prezent pe piaţa locală încă din 1992. În studiourile de la Bucureşti au fost realizate titluri de succes ca Silent Hunter, Blazing Angels sau H.A.W.X, Just Dance, Assassin’s Creed, Ghost Recon și Watch Dogs. Ubisoft și-a extins recent sediul cu o nouă clădire, creând un spațiu pentru cei peste 1.200 angajați şi oferă 300 noi poziții. Printre facilitățile pe care Ubisoft le oferă angajaților se numără accesul la servicii medicale, sala de fitness cu clase de aerobic și kick box, sala de relaxare cu ping-pong, fuseball sau darts, masaj, biciclete, traininguri specializate sau sesiuni de dezvoltare personală. Totodată, Ubisoft oferă studenților și tinerilor profesioniști șansa să-și transforme pasiunea pentru gaming și IT în carieră.

 

KING

King este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de jocuri casual. Compania a deschis un birou la Bucureşti în 2011 pentru care lucrau patru angajaţi. Odată cu succesul jocurilor King dezvoltate a crescut şi echipa din Bucureşti. În prezent, studioul King din București are 77 de angajați și continuă să angajeze oameni pe diferite poziții.

În prezent, King are în portofoliu titluri precum celebrul Candy Crush Saga, Pet Rescue Saga, Farm Heroes Saga şi Bubble Witch Saga, joc dezvoltat integral in studioul din Romania, care sunt constant în top 20 aplicaţii pe Facebook. King are birouri în Stockholm, Londra, Malmo, Barcelona, Berlin şi San Francisco.

 

IXIA

Ixia dezvoltă so­luții care măsoară performanța aplicațiilor și de securitate care validează, securizează și optimizează rețelele fizice și virtuale. Cifra de afaceri a companiei, care deţine în România un centru de dezvoltare software, a crescut anul trecut cu 4%, la 20,9 mil. euro. Printre clienţii săi la nivel global se numără Vodafone, Orange, Oracle.