Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, crede că este ”foarte riscant” pentru partidele de dreapta să nu vină cu un candidat comun pentru Primăria Capitalei.

”Din punctul meu de vedere, fiind destul de probabilă alegerea primarilor într-un singur tur, aceasta presupune, pe baza unor analize în urban mare, unde componenta inclusiv de vot politic are o importanță mare, acolo unde intri într-o competiție cu un primar, să faci în așa fel încât să te duci cu candidați unici ai opoziției”, a declarat Bolojan la Digi24.

Întrebat dacă ar lăsa Oradea pentru București, în cazul în care partidul i-ar cere să vină să candideze în Capitală, Bolojan a spus că ”nu s-a pus această problemă”, dar a adăugat că el se simte legat de Oradea și crede că în București e bine să fie candidați care ”sunt acceptați de bucureșteni”, care cunosc datele din București, pentru că altfel șansele sunt mult diminuate.

”Sunt convins că forțele de centru dreapta, PNL-ul, vor găsi o soluție corectă pentru București”, a declarat primarul liberal.

Cea mai bună strategie

”Asta e cea mai bună strategie pentru a putea câștiga o primărie cu șanse foarte mari. Dacă se merge pe candidați diferiți, atunci riscurile sunt foarte mari și cine și le asumă nu are decât, dar ar fi păcat”, a adăugat el.

”Nu e o problemă ca un primar să își mențină mandatul, dacă a performat. Problema partidului politic pentru primarii performanți este secundară. Problema e când, printr-un concurs de decizii greșite, își conservă mandatul un primar care nu a livrat performanță. Ăsta e un lucru rău pentru comunitatea respectivă, indiferent că e vorba de un oraș mare sau de un oraș mic”, a explicat Bolojan.

În ceea ce privește cuplarea localelor cu alegerile parlamentare anticipate, primarul Oradei recunoaște că ar putea crea o anumită confuzie și ar pune dificultăți de agendă candidaților.

Un candidat la primărie care s-ar întâlni cu electoratul s-ar putea trezi că oamenii îl întreabă despre pensiile speciale, după cum un candidat care țintește Parlamentul s-ar putea trezi cu întrebări legate de administrația locală, arată Ilie Bolojan.