Nu există posibilitatea ca Vladimir Putin să atace NATO

Când va ataca Vladimir Putin NATO? Potrivit generalului lituanian Valdemaras Rupšys, nu există această posibilitate. El atribuie starea de alarmă creată în ultima perioadă politicienilor care nu au competențe în domeniul militar.

„Anul acesta, anul viitor, posibilitatea sau probabilitatea unui război între Rusia și NATO este foarte mică, extrem de mică”, a declarat acesta într-un interviu pentru postul de radio Žinių Radijas.

Generalul a recunoscut posibilitatea unor schimbări de context. A subliniat însă că, în prezent, trupele districtului militar de Vest din Rusia sunt complet implicate în Ucraina. Așadar, nu există o amenințare imediată.

Rupšys a continuat prin a atribui avertismentele privind pericolul unui atac al Rusiei asupra NATO lipsei de expertiză a politicienilor în probleme militare.

„Când trebuie să discutăm despre sfaturi militare cu cei care nu sunt cu adevărat calificați să dea sfaturi militare, există o oarecare confuzie”, a spus el.

Potrivit generalului, „ar fi bine pentru toată lumea să-și facă treaba în tot procesul decizie-execuție”.

Afirmațiile generalului au fost făcute la o zi după ce ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a luat în considerare posibilitatea unui atac al Rusiei asupra NATO.

„Da, suntem convinși că un război real este o posibilitate”, a afirmat el miercuri, pe 24 ianuarie, la Bruxelles, înaintea unei întâlniri cu omologii săi din UE.

Pe de altă parte, comandantul armatei lituaniene a evaluat progresul pregătirilor pentru un posibil conflict. Astfel, a solicitat luarea unor măsuri rapide pentru formarea unei brigăzi de dimensiuni moderate, echipată cu vehicule de infanterie și tancuri.

Marea Baltică, „un lac NATO”

La 19 ianuarie, Lituania, Letonia și Estonia au convenit să instituie o zonă comună baltică pentru apărarea frontierelor lor cu Rusia și Belarus. Decizia a venit ca răspuns la preocupările legate de securitate. În timp ce planurile Letoniei nu sunt încă clare, Estonia va construi 600 de buncăre de-a lungul celor 333 de kilometri de graniță cu Rusia. Proiectul are un cost de 60 de milioane de euro. Construcția va începe în 2025, conform postului de televiziune estonian ERR.

În premieră de când Marea Baltică a devenit practic „un lac NATO”, președintele rus Vladimir Putin a călătorit joi cu un zbor spre Kaliningrad, o enclavă rusă puternic militarizată din regiune. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că vizita lui Putin nu reprezintă o amenințare.

„Atunci când președintele vizitează regiunile Rusiei, cu siguranță nu încearcă să trimită niciun mesaj țărilor NATO”, a explicat acesta.