Experții consultați de Realhomes vin cu sfaturi esențiale despre când și cum să supraînsămânțați un gazon, inclusiv sfaturi pentru diferite soiuri de iarbă.

De ce trebuie să supraînsămânțați gazonul

Chiar dacă nu suprasolicitați gazonul pe timpul verii, perioadă în care este deja stresat din cauza condițiilor de mediu, cum ar fi temperaturi extreme, zile ploioase care alternează cu cele caniculare, pe măsură ce gazonul se maturizează, modificarea densității este o parte normală a dezvoltării sale.

Dr. Matthew Koch, director de biotehnologie, genetică și semințe la Scotts, spune: „Suprasămânțarea unui gazon primăvara poate ajuta la îmbunătățirea densității acestuia, la umplerea zonelor goale și la îmbunătățirea aspectului general”.

Cu alte cuvinte, dacă trebuie să întineriți un gazon și să îl transformați într-o zonă verde luxuriantă, aceasta este o sarcină pe care trebuie să o bifați neapărat.

Supraînsămânțarea depinde de clima din regiune și de soiul de iarbă folosit

El susține că momentul pentru supraînsămânțarea gazonului depinde, de obicei, de clima din regiune și de soiul de iarbă folosit.

Există două tipuri principale de soiuri de iarbă: iarbă de sezon cald, inclusiv iarba Bermuda, iarba zoysia și iarba centipede și ierburi de sezon rece, cum ar fi raigrass peren, păstuc înalt și păstuc fin.

Acesta din urmă este folosit mai frecvent în regiunile unde temperaturile sunt mai blânde.

Supraînsămânțarea, primăvara târziu, este excelentă pentru ierburile de sezon cald.

„Acesta este momentul în care aceste soiuri de iarbă cresc cel mai activ”, spune Jeremy Yamaguchi, expert în grădinărit. „Încercați să supraînsămânțați gazonul când temperaturile solului sunt între 18-24 grade Celsius.

Acest lucru ar putea avea loc în luna mai sau chiar la începutul lunii iunie, dar luna exactă depinde de clima locală. Un termometru de sol vă va ajuta să stabiliți când este momentul potrivit.

Selectarea atentă a semințelor

Succesul sesiunii de supraînsămânțare este influențat și de soiul semințelor: alege-le pe cele compatibile cu speciile de plante existente în gazon.

Ierburile din sezonul rece pot fi semănate puțin mai devreme, ca parte a pregătirii gazonului pentru primăvară.

„Acesta este momentul în care există mai multă umiditate în sol și când aerul rece de toamnă va încuraja creșterea”, spune Jeremy.

Taylor Olberding, coproprietarul Heroes Lawn Care, adaugă că însămânțarea la începutul toamnei este de preferat, deoarece nu vei avea atâtea buruieni ca ​​primăvara.

„Supraînsămânțați când temperaturile solului sunt între 10 și 18 grade Celsius”, adaugă Jeremy.

Din nou, luna exactă depinde de regiunea în care locuiți. Poate fi în martie, dacă doriți să supraînsămânțați de primăvară, sau poate doriți să amânați până în jurul lunii septembrie.

Cum să supraînsămânțați un gazon primăvara

În primul rând, Matthew spune să selectați semințe de bună calitate, care se potrivesc cu gazonul existent sau tipul de gazon dorit. „Expunerea la lumina soarelui, tipul de sol și clima ar trebui, de asemenea, luate în considerare atunci când alegeți semințele”, explică el.

De exemplu, unele amestecuri, cum ar fi amestecul Pennington Dense Shade, sunt concepute special pentru cultivarea în grădini umbroase.

Matthew recomandă ca gazonul să fie tăiat relativ scurt, înainte de a începe supraînsămânțarea. Acest lucru va permite noilor semințe să ajungă în sol. Jeremy recomandă tăierea gazonului la aproximativ 4-5 centimetri. În plus, este indicat să folosiți cele mai bune mașini de tuns iarba.

De asemenea, puteți desprinde gazonul, dacă este necesar, pentru a îndepărta orice iarbă moartă care poate împiedica contactul dintre semințe și sol, sfătuiește Matthew.

Luați în considerare și aerarea solului, pentru a ușura compactarea.

Apoi, folosiți un distribuitor pentru a distribui uniform semințele de iarbă peste zona de gazon. De asemenea, puteți pune semințele manual.

Odată ce ați terminat de însămânțat, greblați ușor solul, pentru a asigura un contact bun între semințe și sol, sfătuiește Matthew.

De asemenea, puteți rula ușor zona însămânțată cu o rolă de gazon pentru a apăsa semințele în sol, adaugă el.

Cum trebuie îngrijit

Menținerea semințelor proaspăt însămânțate este importantă pentru a vă asigura că va crește așa cum ați planificat.

Jeremy spune: „Asigurați-vă că udați bine gazonul – o dată sau de două ori pe zi”. Evitați traficul pietonal intens în zonă până când iarba s-a prins, adaugă Matthew.

Indiferent dacă supraînsămânțați, ca parte a îngrijirii gazonului de toamnă, sau că o veți face primăvara, fiți atenți la păsări, pentru că le place să mănânce semințele!