Ibericii au în proprietate un teren în suprafaţă de 4.000 mp, lângă Parcul Găvana din Piteşti, pe care intenţionau să construiască un ansamblu rezidenţial cu 110 apartamente.

„Proiectul din Piteşti este în «stand-by» datorită interesului unui lanţ hotelier internaţional de a dezvolta un hotel de 4 stele pe acestă locaţie. Discuţiile sunt pentru un parteneriat de dezvoltare urmat de un contract de administrare pe un număr de ani din partea operatorului hotelier. Negocierile nu au fost finalizate“, a declarat pentru Capital Dan Fleşariu, directorul general al Volumetric România.

Interesul hotelierilor nu este singurul motiv pentru care proiectul a fost pus în conservare. Reprezentantul investitorilor spanioli spune că piaţa rezidenţială piteşteană are un ritm lent de dezvotare datorită puterii scăzute de cumpărare. „Monitorizăm foarte atent piaţa, facem studii frecvente şi vom găsi momentul şi varianta cea mai potrivită pentru a dezvolta  şi în Piteşti“, explică Dan Fleşariu.  

Rate mici

Accesul la finanţare este una dintre cele mai mari probleme a sectorului rezidenţial şi Fleşariu consideră că aceasta va persista în piaţă şi în anii următori. Potrivit acestuia, băncile nu vor mai fi dispuse să împrumute sume mari, ci vor căuta să atragă doar clienţii solvabili.

„Asta nu înseamnă că băncile  nu vor mai acorda credite. Au făcut-o în perioada de criză, mai restrâns adevărat, şi vor mai da în continuare, cu un risc minim, dar  din asta trăiesc. Veţi vedea în perioada următoare pe piaţă o serie de bănci care vor ieşi cu oferte  de credite ipotecare accesibile. Nici clienţii nu mai sunt deschişi să rişte foarte mult. Sunt prudenţi şi nu mai împrumută sume mari. Majoritatea creditelor care vor fi date de bănci în anii următoari vor avea rate lunare cuprinse între 200 euro şi 350 euro“, explică şeful Volumetric România.

După ce au livrat primul lor proiect pe piaţa din România, Privilegio Braşov cu 156 de locuinţe, spaniolii se pregătesc de al doilea proiect în Bucureşti. Investitorii au cumpărat recent sediul administrativ al Pepsi, de pe strada Fabrica de Chibrituri, unde vor să construiască 180 de apartamente.

Citiţi în revista Capital de luni 5 noiembrie o analiză completă despre aventura imobiliară a investitorilor spanioli în România