În Spania, școala ar putea să înceapă în luna septembrie, iar cursurile pentru cei mici se vor desfășura aproape la fel ca înainte de pandemie – propune Ministerul Educației de la Madrid.

Pentru cele mai mari, începând de la clasa a V-a, condițiile sunt diferite și se cere respectarea distanței de securitate. Proiectul cu noile reguli a fost discutat astăzi de ministrul educației cu responsabilii din fiecare regiune. Madrid, Catalonia și Ţara Bascilor au respins măsurile, iar sindicatele spun și ele că e nevoie de mai mulți bani și mai mulți profesori.

„Copiii cu vârste sub 10 ani nu vor fi obligați să poarte masca de protecție în timpul orelor și clasele vor avea un număr maxim de 20 de elevi. Ceilalți însă, începând de la clasa a V-a, vor fi nevoiți să respecte distanța de securitate de 1,5 m, iar prezența în clasă cu mască este obligatorie”, informează reporterul Rador.

De asemenea, ministrul educației, Isabel Celáa, a explicat într-un interviu pentru radioteleviziunea publică spaniolă:

Isabel Celáa: Astăzi ştim mai multe decât ştiam în luna martie sau chiar în luna mai în privinţa transmiterii virusului. Copiii mici nu transmit virusul atât de mult, așa că putem stabili formule diverse pentru flexibilizare în școli. Ce este sigur acum este că şcoala începe în septembrie, la fel ca în fiecare an. Diferența este că acum trebuie să respectăm măsurile sanitare și de distanțare impuse de situație.

Noi reguli de la minister

Dacă în urmă cu două săptămâni se discuta varianta alternării orelor prezențiale cu cele online, pentru ca școlile să aibă timp să se adapteze noilor condiții, astăzi ministerul a anunțat aceste noi reguli. Pentru ca măsurile să fie respectate întocmai, multe școlii au nevoie de personal suplimentar și de amenajarea de spații adiacente sau de transformarea celor existente în săli de clasă. Asta înseamnă costuri în plus, care – spun miniștrii regionali – nu pot fi suportate din suplimentarea fondurilor cu două miliarde de euro, anunțată de minister.

De aceea, regiunile Madrid, Catalonia și Ţara Bascilor au spus deja că resping propunerile ministrului, deoarece sunt irealizabile. Madridul a venit cu propunerea de a adapta începutul anului școlar la condițiile care vor fi în septembrie. Catalonia, la rândul ei, revendică descentralizarea și reglementarea întoarcerii la școală în funcție de ce spun experții din sănătatea publică, dar și profesorii și părinții.

Sindicatele din educație resping și ele propunerile anunțate de ministrul Celáa și spun că s-au săturat de improvizații. Reprezentanții lor critică mai ales măsurile referitoare la curățenie și spun că toate școlile sunt curățate zilnic, deși unele au sute de elevi. Sindicatele estimează că întoarcerea în clase la toamnă în siguranță înseamnă o investiție de mai mult de două miliarde de euro și contractarea a peste 40.000 de cadre didactice în plus.