Noile cercetări științifice sugerează că mâncatul la o anumită oră a dus la „reduceri semnificativ mai mari ale greutății corporale” în comparație cu restricția calorică. Intermittent Fasting, care poate implica mâncatul la anumite ore sau chiar abținerea de la alimente câteva zile pe săptămână, a fost studiat acum în contextul alimentației zilnice, într-o anumită fereastră.

Ei nu au analizat doar dacă există o legătură între Intermittent Fasting și sănătate, ci au comparat și efectele diferitelor ferestre de mâncare, potrivit Parade.

Ce au descoperit cercetătorii legat de ora la care mâncăm

Cercetătorii au analizat efectele unei pauze de mâncare, care durează în medie 6 până la 10 ore, combinată cu reducerea caloriilor, asupra greutății corporale și a altor factori metabolici. În plus, au examinat trei ferestre diferite de mâncare în funcție de momentul în care a început – devreme, târziu sau nespecificat – pentru a evalua impactul calendarului.

Descoperirile au arătat că persoanele care au început să mănânce mai devreme, înainte de ora 11 a.m. – și, în consecință, și-au încheiat fereastra de mâncare mai devreme – au experimentat o pierdere în greutate puțin mai mare, deși orice formă de alimentație programată a fost mai eficientă decât simpla reducere a caloriilor.

Mâncatul la o anumită oră a dus la reduceri semnificativ mai mari ale greutății corporale

Aceasta este concluzia unui studiu recent publicat în revista Nutrients. Cercetătorii au analizat datele existente din mai multe studii anterioare care au implicat persoane supraponderale pentru a explora potențialele beneficii ale postului intermitent, în comparație cu dieta tradițională.

Cercetătorii au descoperit că mâncatul la o anumită oră a dus la „reduceri semnificativ mai mari ale greutății corporale” în comparație cu restricția calorică. Intermittent Fasting, care poate implica mâncatul la anumite ore sau chiar abținerea de la alimente câteva zile pe săptămână, a fost studiat în mod special în contextul alimentației zilnice, într-o anumită fereastră.

Ei au analizat efectele unei pauze de mâncare, care durează în medie de șase până la 10 ore, combinată cu reducerea caloriilor, asupra greutății corporale și a altor factori metabolici. În plus, au examinat trei ferestre diferite de mâncare în funcție de momentul în care a început – devreme, târziu sau nespecificat – pentru a evalua impactul calendarului.

Descoperirile au arătat că persoanele care au început să mănânce mai devreme, înainte de ora 11 a.m. – și, în consecință, și-au încheiat fereastra de mâncare mai devreme – au experimentat o pierdere în greutate puțin mai mare, deși orice formă de alimentație programată a fost mai eficientă decât simpla reducere a caloriilor.

Mâncatul înainte de ora 11 a.m. a afectat pozitiv și tensiunea arterială, ceea ce a fost un beneficiu ulterior.

Reducerea caloriilor ajută la reducerea tensiunii arteriale

Studiul sugerează că un mic dejun luat înainte de ora 11.00 ar putea avea un ușor avantaj deoarece, după cum explică cercetătorii, „hormonii necesari pentru reglarea metabolismului ating nivelul maxim de secreție dimineața”.

S-a demonstrat că reducerea caloriilor ajută la reducerea tensiunii arteriale, la reglarea glucozei și la îmbunătățirea profilului de colesterol la persoanele supraponderale, indiferent de ora la care au mâncat.

Cercetări anterioare au arătat o legătură directă între ritmul circadian și metabolism

Dr. Maria Teresa Anton, endocrinolog la Pritikin Longevity Center, spune că această combinație dintre reducerea caloriilor și respectarea unei ferestre de alimentație programată poate fi benefică în special pentru persoanele obeze.

„Persoanele cu obezitate pot beneficia mult de reducerea greutății corporale, ceea ce duce la îmbunătățirea rezultatelor cardiovasculare și la reducerea riscurilor unor afecțiuni precum diabetul și hipertensiunea arterială”, spune ea.

Până în acest punct, pierderea în greutate duce la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce aduce beneficii sănătății inimii.

Cercetările științifice anterioare au arătat o legătură directă între ritmul circadian (modificări fizice, mentale și comportamentale pe care le experimentăm într-un ciclu de 24 de ore) și metabolism.

De exemplu, un somn suficient este o modalitate prin care ritmul circadian poate fi perturbat, ceea ce poate încetini metabolismul. În același timp, știința a arătat că mâncatul în afara alinierii cu ritmul circadian poate încetini metabolismul. Dr. Anton susține că, având în vedere noile cercetări, teoria este că o fereastră anterioară este cel mai bine aliniată cu ritmul circadian, motiv pentru care poate duce atât la scăderea tensiunii arteriale, cât și la o pierdere mai mare în greutate.