Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat pentru Știrile Pro TV că, din punct de vedere statistic, România trebuie să se aștepte ”oricând” de acum încolo la un seism mare.

Radulian subliniază faptul că ultimul ”cutremur mare” produs în România, cu o magnitudine de peste 7, a fost în anul 1986 – ceea ce înseamnă, în opinia sa, că ”deja suntem în situația în care ar putea apărea și cutremur de peste 7”, chiar dacă astăzi am avut parte de un seism cu magnitudinea de 5,8.

Dacă ne referim la cutremurele mari, de peste 7, acum deja ultimul cutremur de peste 7 a fost în 1986, deci acum vreo 28 … cam așa de ani.

Deci statistic ce se întâmplă: și acum poate să vină un cutremur mare. Nu neapărat legat de cutremurul ăsta de azi, de 5,8, dar în pespectivă putem să ne așteptăm și la un cutremur mare.

Adică peste 7, da. Numai că, într-adevăr, ele sunt mai puțin frecvente decât cele de mică intensitate. Însă deja suntem în situația în care ar putea apărea și cutremure de peste 7.

Regimul seismic, ca să fiu cinstit, nu pare să indice acest lucru, adică, totuși, activitatea nu este deosebită din acest punct de vedere, dar din păcate de multe ori cutremurele mari pot să apară și pe un fond de activitate destul de normală, fără să aibă niște precursori sau niște anomalii care să spună uite se întâmplă ceva acolo în Vrancea.” – a declarat Mircea Radulian, director INFP, pentru Știrile Pro TV.