Un ochi neavizat s-ar putea să nu observe diferența dintre funza de arțar de pe noile bancnote de 20, 50 și 100 de dolari și cea a arțarului de zahăr nord-american. Dar pentru botanistul Sean Blaney este clar ca lumina zilei, motiv pentru care a fost primul care a atras atenția canadienilor asupra greșelii făcute.

„Frunza de arțar de pe bancnote este dintr-o specie greșită“, a declarat Blaney pentru Reuters. Chiar dacă arțarul norvegian importat din Europa a devenit comun și în America de Nord, Blaney spune că nu este marele arțar de zahăr.
Banca Centrală a anunțat că imaginea de pe noile bancnote a fost desenată dinadins să nu reprezinte o specie anume de arțar, ci mai degrabă să fie o combinație între mai multe variante. „Nu este o frunză de arțar norvegian. Este o frunză de arțar stilizată și așa am vrut să arate“, a menționat Julie Girard, purtătoarea de cuvânt a Băncii Centrale Canadiene.

Banca Centrală a Canadei nu este la prima gafă de acest fel. În august, anul trecut, oficialii băncii au fost nevoiți să își ceară scuze după ce au înlocuit poza unui asistent de laborator asiatic ce apărea pe bancnotele de 100 de dolari canadieni cu cea a unei femei ce arăta mai mult a caucazian. O serie de grupuri au menționat la acea dată că asiaticii nu ar trebui să fie singurii reprezentați pe bancnotă și au acuzat banca de rasism.

SURSA: Reuters