Cu un capital autorizat de 100 de miliarde de dolari, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) intenţionează să stimuleze investiţiile în infrastructurile de transport, energie şi telecomunicaţii din Asia. AIIB este văzută drept un rival pentru Banca Mondială şi Asian Development Bank, instituţii financiare dominate de statele occidentale. 

"Canada caută în permanenţă modalităţi pentru a crea speranţă şi oportunităţi pentru clasa sa mijlocie şi pentru oamenii din întreaga lume. Calitatea de ţară membră a AIIB este o oportunitate pentru a realiza acest lucru", a declarat ministrul canadian de Finanţe, Bill Morneau. 

Separat, un oficial din Ministerul canadian de Finanţe, David Lauzon, a precizat că ţara va depune solicitarea pentru a se a alătura AIIB până la finele lui 2016. 

La începutul lunii iunie, Guvernul de la Bucureşti a adoptat un memorandum pentru aprobarea demarării unor discuţii clarificatoare privind condiţiile în care România ar putea deveni membru al Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB). AGERPRES